Hlavní obsah

Jaké novinky čekají spotřebitele v letošním roce

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest přinášíme přehled novinek a změn, které by měly vést k posílení práv českých spotřebitelů v letošním roce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Život v Česku byl v minulém roce výrazně ovlivněn šířením nemoci covid-19 a s ní přijatými vládními opatřeními, což bohužel mělo vliv i na spotřebitele a jejich postavení. Řada změn v oblasti spotřebitelského práva tak nebyla realizována, i když se s nimi původně počítalo. Spotřebitelská organizace dTest však očekává, že k řadě změn a především posílení postavení českých spotřebitelů dojde v letošním roce.

Novela energetického zákona

Parlament by měl věnovat novele energetického zákona, která by měla ochránit spotřebitele před takzvanými energošmejdy.

„Ti jako zprostředkovatelé přesvědčují zejména seniory k podpisu plných mocí k provedení výběru dodavatele elektřiny nebo plynu formou aukce a k uzavření nevýhodných smluv o dodávkách energií,“ uvedla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Jak dále dodala, poradna dTestu eviduje stížnosti mnoha lidí, kteří mají velmi negativní zkušenosti s podobnými aukcemi, které se navíc v řadě případů vůbec nekonaly.“

Podle připravované novely by museli energetičtí zprostředkovatelé získat povinnou licenci od Energetického regulačního úřadu. Zároveň by novela měla přinést snazší ukončování smluv o dodávkách energií.

Služby elektronických komunikací

Už v roce 2020 se lidé u služeb elektronických komunikací dočkali podstatné změny, která jim zjednodušila přechod od jednoho operátora k jinému. Od loňského dubna je změna operátora podstatně rychlejší, nová pravidla také téměř zrušila smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou.

Už žádné balamutění. Operátoři musejí uvádět přesnou rychlost internetu

Internet a PC

Letos by mělo dojít k zavedení šablon shrnutí smlouvy, které lidem zjednoduší čtení jinak velmi složitých a členitých smluv uzavíraných s operátory. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) všem uživatelům od 1. ledna 2021 zajistil jasnější podmínky pro stanovení rychlosti internetového připojení. Novelizací svého opatření obecné povahy totiž stanovil, co uživatel služby internetového připojení může oprávněně očekávat a co je porušením smlouvy ze strany operátorů.

V prvních měsících letošního roku by ČTÚ měl spustit bezplatný nezávislý srovnávací nástroj, který umožní porovnávat a posuzovat různé veřejně dostupné služby elektronických komunikací z hlediska jejich cen a kvality.

Srovnávač mobilních cen nabírá zpoždění. ČTÚ jej spustí až v únoru

Internet a PC

Bezplatný nezávislý srovnávací nástroj cen mobilních tarifů a předplacených karet může najít i na stránkách dTestu.

„Řadu dílčích pozitivních změn pro spotřebitele by měla přinést i opožděná transpozice Evropského kodexu pro elektronické komunikace. Související novela zákona o elektronických komunikacích by měla umožnit například změnu poskytovatele služby přístupu k internetu, mělo by se jednat o obdobný postup jako u změny mobilního operátora,“ doplnila Hekšová.

Zákon o hromadném řízení

Na další projednání ve Sněmovně čeká již několik měsíců i návrh zákona o hromadném řízení. Zákon by umožnil hromadné žaloby spotřebitelů.

Daňová opatření

V letošním roce se očekává, že průměrný měsíční důchod poprvé přesáhne 15 tisíc korun.

Co se změní od ledna: Polepší si zaměstnanci i důchodci

Finance

„Spotřebitelé mohou profitovat i z daňových opatření (zejména ze zrušení superhrubé mzdy, zvýšení základní slevy na dani na poplatníka, snížení spotřební daně u motorové nafty), zároveň však na ně některá daňová opatření dopadnou (třeba zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků),” uvedla Hekšová.

Jak ale dále zmínila, plně se projeví dopad snížení ekonomické aktivity řady podniků během stále trvající koronavirové krize, což přinese další insolvence a likvidace podniků a s nimi spojené výpovědi z pracovního poměru. „Spotřebitel s nejistým pracovním poměrem nebo zcela bez práce bude jistě utrácet méně, což je pro něj i pro celou ekonomiku negativní zpráva,” dodala Hekšová.

Reklama

Výběr článků

Načítám