Hlavní obsah

Jaké jsou daňové povinnosti při prodeji bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nemovitostí stále stoupají, a prodejci tak mají z prodeje bytů či domů vyšší zisky. Jaké daně je nutné platit z prodeje? A za jakých podmínek je příjem od daně osvobozen?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Daň z nabytí nemovitých věcí byla v loňském roce zrušena, což byla se zachováním odpočtu úroků do výše 150 tisíc korun pozitivní zpráva pro realitní trh. Faktorů, které způsobují trend rostoucích cen, bylo však ještě více.

O vrácení zaplacené daně z nabytí nemovitosti musíte požádat

Finance

„Nabídka nemovitostí je dlouhodobě velmi nízká, což stále tlačí ceny nahoru. Byť politici mají ambice usnadnit pravidla pro novou výstavbu, jen tak rychle se to do cen bytů neprojeví,“ myslí si Jan Boruta, jednatel FérMakléři.cz, a poukazuje i na rostoucí inflaci, které se investoři do budoucna obávají, a proto dál byty nakupují.

Při prodeji nemovitosti se lidé odvodových povinností většinou zcela nezbaví. Zatímco sociální pojištění a zdravotní pojištění se neplatí nikdy, daň z příjmů fyzických osob se ale neplatí pouze v případě, že je splněna některá z podmínek pro daňové osvobození.

Cena bytů bere dech, ale prodají se

Finance

„V případě nutnosti odvodu daně z příjmů fyzických osob se daň z příjmu nevypočítává z celé inkasované částky, ale pouze z hrubého zisku, tj. z příjmu poníženého o výdaje,“ vysvětluje daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Řešení vlastní bytové potřeby

„Pokud jste v prodávané nemovitosti bezprostředně před prodejem bydleli, byť méně než dva roky, ale peníze z prodeje bytu či domu budou použity na řešení vlastní bytové potřeby v souladu se zákonem, tj. např k rekonstrukci nového bydlení nebo jeho pořízení, potom jsou splněny podmínky pro daňové osvobození,“ říká Boruta.

Osvobozený příjem se podle něj do daňového přiznání neuvádí a není důvodem, proč by za zaměstnance, který prodal byt, nemohl provést jeho zaměstnavatel roční zúčtování daně.

Časový test pro osvobození

Časová lhůta pro daňové osvobození je v případě prodeje bytu nebo domu, ve kterém měl prodávající bydliště bezprostředně před prodejem, splněna po uplynutí nejméně dvou let, pokud peníze z prodeje nehodlá použít na řešení své bytové potřeby. U nemovitosti, ve které neměl prodávající bydliště, potom po uplynutí deseti let.

„Ke zvýšení časového testu na deset let došlo od letošního roku, na nemovitosti pořízené v roce 2020 a dříve se vztahuje dřívější kratší pětiletý časový test,“ doplňuje Ivanco.

Byty prudce zdražily (cena za m2 v Kč)
Město3. čtvrtletí3. čtvrtletíMeziroční změna
20202021
Brno73 09794 64529,48 %
České Budějovice49 51864 56930,40 %
Hradec Králové53 96370 95731,49 %
Olomouc50 51962 75524,22 %
Ostrava30 20143 76444,91 %
Plzeň50 82662 21522,41 %
Praha102 812117 27414,07 %
Ústí nad Labem22 72834 80353,13 %
Zdroj: Data společnosti Valuo za byty v osobním vlastnictví, stav průměr nebo po rekonstrukci

Dědictví a dary

V případě prodeje nemovitosti nabyté dědictvím se do časového testu započítává doba vlastnictví nemovitosti zůstavitelem (zemřelým), jestliže se jedná zejména o příbuzného v linii přímé nebo manžela. V případě prodeje nemovitosti obdržené darem se však časový test nezkracuje.

„Splnění zákonných podmínek pro daňové osvobození je vhodné si pohlídat, neboť v opačném případě dochází ke snížení čistého zisku z prodeje právě o vypočtenou daň z příjmu,“ upozorňuje Ivanco.

Povinnost podat daňové přiznání

Pokud nejsou splněny zákonné podmínky pro daňové osvobození, potom je nutné hrubý zisk z prodeje bytu či domu zdanit v daňovém přiznání.

Jedná se o příjem dle § 10 zákona o dani z příjmů a je potřeba vyplnit i přílohu číslo dvě daňového přiznání.

Případná ztráta z prodeje však celkový roční daňový základ nesnižuje.

Hrubý zisk z prodeje bytu či domu ze společného jmění manželů se zdaňuje u jednoho z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám