Hlavní obsah

O vrácení zaplacené daně z nabytí nemovitosti musíte požádat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daň z nabytí nemovitých věcí, která novým majitelům nemovitostí výrazně navyšovala kupní cenu, byla již před časem zrušena. Pokud jste ji zaplatili v době, kdy už její úhrada nebyla povinná, máte nárok na její vrácení. Musíte však o to správce daně požádat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Sazba daně z nabytí nemovitých věcí činila čtyři procenta z nabývací hodnoty a od roku 2016 ji platil kupující. Noví majitelé bytů, domů či pozemků tak museli s částkou, která dosahovala i statisíců korun, předem počítat.

S účinností zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí byla ke dni 26. září 2020 tato daň zrušena, a to se zpětnou účinností pro případy, kdy byl vklad práva do katastru nemovitostí proveden v prosinci 2019 a později.

Kdy se neplatí ze stravenkového paušálu žádné daně

Finance

Daň již tedy nemusí platit ti, kteří předložili návrh na vklad do katastru 26. září 2020 a později, a také ti, u nichž lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020, což se týká případů vkladu práva do katastru nemovitostí, které proběhly v prosinci roku 2019 a později.

Přeplatek vám vrátí do 30 dnů

Pokud jste příslušnou částku daně z nabytí nemovitých věcí zaplatili, přičemž se na vás daná povinnost již nevztahovala, vznikl vám tzv. vratitelný přeplatek. Správce daně je tedy v souladu s daňovým řádem povinen vám ho vrátit.

Zdražování materiálů dopadá na pojistky

Finance

Ovšem neučiní tak sám od sebe, o přeplatek musíte u místně příslušného finančního úřadu požádat. Finanční správa na svých webových stránkách zveřejnila vzor žádosti o vrácení přeplatku na dani z nabytí nemovitých věcí, který můžete využít. Žádost o vrácení přeplatku na dani můžete vyplnit i prostřednictvím webové aplikace.

Na vrácení přeplatku má finanční úřad 30 dnů ode dne podání žádosti. „Přeplatek lze vrátit pouze v případě, že u poplatníka není evidován nedoplatek. V případě existence nedoplatku se přeplatek nebo jeho část použije na jeho úhradu,” uvádí na svých stránkách finanční správa.

Reklama

Výběr článků

Načítám