Hlavní obsah

Firmy se zbavují kanceláří, je to luxus

Právo, Martin Procházka

Trendy současnosti ve firmách jsou práce z domova, sdílené kanceláře a odklon od pětidenní pracovní docházky. Mění se rovněž pojetí kanceláří, velké firmy zmenšují jejich plochu. Zjistily, že lze fungovat, i když zaměstnanci kvůli omezení zdravotních rizik pracují z domova, a přitom ušetří za prostor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Většina z těchto zásadních změn zůstane i po pominutí šíření nákazy, je přesvědčen Adam Zvada, zakladatel a šéf společnosti Scott & Weber, která patří k nejvýznamnějším poskytovatelům flexibilních a sdílených kanceláří v Praze. Koronavirová krize podle něj léta zavedenou kancelářskou rutinu tvrdě zasáhla.

Všechno se úplně otočilo, dnes je kancelář luxus, naopak dříve byla luxusem práce z domova
Adam Zvada, Scott & Weber

„Tzv. open space (velké, tzv. otevřené kancelářské prostory) je rozhodně něco, co je zasaženo hodně. Už vidíme na poptávce, že neklesá průměrný počet pracovních míst, ale struktura, jak chtějí firmy sedět. Už nehledají kanceláře pro 50 lidí,“ přiblížil Zvada.

Některé firmy se ozývají s tím, že zavřou svou centrálu, jiné si ji ponechají, ale zmenší ji a mají zájem o satelitní pobočky pro zaměstnance, aby to měli na pracoviště blízko z domova.

Virus mění svět zaměstnaneckých výhod

Finance

„Novým normálem je to, že základní pracovní složkou je práce mimo korporátní sídlo. Myslím, že se to už nevrátí do původního stavu, kdy všichni chodili do firmy od 9 do 17 hodin od pondělí do pátku, ať jim dojíždění trvalo dvě hodiny, nebo 30 minut,“ prohlásil Zvada.

Do práce jen s daným plánem

Firmy podle něho v současnosti chtějí snížit riziko, zvýšit bezpečnost a snížit docházkovou dobu do práce. To nahrává společnostem s vyšším počtem poboček blízko bydliště pracovníků. „Co se nezmění, je, že home office čili práce z domova bude nedílnou součástí pracovní strategie firem,“ poznamenal Zvada.

Podle něj budou lidé na pracoviště docházet často jen za předem naplánovanými aktivitami, zbytek pracovních povinností se bude odbývat buď osobními setkáními, nebo z domova.

Pandemie zažehla éru flexibilních pracovišť

Finance

To potvrdila i studie společnosti JLL, podle níž by i ti zaměstnanci, kteří mají své pracoviště rádi, uvítali možnost jeden až dva dny v týdnu pracovat z domova.

Podle JLL je budoucností kombinace klasického sídla firmy v kancelářské budově s několika menšími sídly ve flexibilních či sdílených kancelářích. To umožní zaměstnancům snadnější dojíždění za prací a současně firmám flexibilnější řešení nečekaných situací nebo navyšování či snižování počtu pracovních míst.

„Všechno se to úplně otočilo, dnes je kancelář luxus, naopak dříve byla luxusem práce z domova,“ dodal Zvada.

Reklama

Související témata:

Související články

Virus mění svět zaměstnaneckých výhod

Obavy o zdraví, ekonomickou stabilitu a jistotu zaměstnání vyvolaly změny v prioritách zaměstnanců i uchazečů o práci. Ve srovnání s dobou před vypuknutím...

Mladí chtějí prací trávit méně času

Nejdůležitějším aspektem při výběru práce je pro mladé Čechy rovnováha mezi pracovním a osobním životem, novým trendem pak je flexibilní pracovní doba a práce...

Výběr článků

Načítám