Hlavní obsah

Češi chtějí víc času na splácení hypoték

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi zatím zvládají své hypotéky splácet, přibývá ale těch, kdo chtějí po bankách více celkového času na splácení, aby si co nejvíce snížili měsíční splátky. Nejenže už nelze mít úvěr na celou cenu nemovitosti, ale zároveň rostou úroky a na domácnosti doléhají faktury za energie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Pro průměrnou hypotéku 3,4 milionu korun činí rozdíl při délce splatnosti 20 versus 30 let čtyři tisíce korun měsíčně. Logicky se tak s rychlým růstem úroků zvyšuje zájem domácností o prodlužování délky splatnosti,“ sdělil Právu ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Připomněl, že podle doporučení České národní banky (ČNB) by celková doba splatnosti hypotéky neměla přesahovat „délku ekonomické aktivity žadatele o hypotéku, to je obvykle 30 let“.

Zatímco hypotéku na 25 až 30 let mělo loni 44 procent ­klientů dotázaných v průzkumu ČBA a agentury Ipsos, letos už chce takto hypotéku na co nejdelší možnou dobu rozložit 48 procent žadatelů.

Zájem o hypotéky neklesá, plánuje ji 13 procent Čechů

Ekonomika

S tím, jak zatím stále ještě rostou ceny bytů, a přitom už ovšem nelze získat hypotéku na celou sumu, ale maximálně na 90 procent, a to jen když je alespoň jeden ze žadatelů mladší 36 let, se zvyšuje požadavek bank nejen na vlastní zdroje žadatele, ale i výši měsíčních příjmů. Navíc u zájemců starších 36 let banky poskytnou hypotéku jen na 80 procent ceny.

Například aby si vícečlenná rodina mohla koupit třípokojový byt v Praze nebo Brně za deset milionů korun, musí mít ze svých zdrojů dva miliony.

„K získání osmimilionové hypotéky pak potřebuje celkový příjem alespoň 86 tisíc korun měsíčně u žadatelů do 36 let a u starších 95 tisíc korun měsíčně,“ spočítal Seidler.

Většina domácností závazky splácí, ale čekají se potíže

Finance

U splácení na 30 let pak činí splátka při nynějším pětiprocentním úroku kolem 43 tisíc korun měsíčně. To znamená, že jen na splátky jde zhruba polovina příjmu.

Jedná se o modelový příklad směřující spíše k bohatší klientele, protože v současnosti mají podle průzkumu hypotéku nad šest milionů korun jen dvě procenta klientů. Ale těch, co hypotéku teprve plánují, je to u této úrovně už šest procent.

I tak ale lze z tohoto příkladu poměrově dovodit, že banky skončily s „hypotékami na krev“, kdy půjčovaly na celou cenu nemovitosti a žadatel nemusel mít tak velkou příjmovou rezervu.

Hypotéky se prodávají v průměru za 4,88 procenta

Finance

Nejběžnější je hypotéka ve výši dvou až tří milionů korun. Má ji 23 procent klientů a toto pásmo plánuje 16 procent zájemců. Nejvíce klientů nyní platí za hypotéku do 20 procent příjmů, ale už 35 procent dotázaných v průzkumu očekává, že to bude 30 procent i více.

Podle únorových statistik je nesplácených úvěrů jen 0,71 procenta. Loni poskytly banky a stavební spořitelny téměř 178 tisíc hypoték, o polovinu víc než v roce 2020.

Klienti méně refinancují

Skutečně nových hypoték, bez refinancovaných úvěrů, bylo loni za 379 miliard korun, což je meziročně o 70 procent více než v roce předcházejícím.

Hypotéky se vloni prodávaly jak nikdy dřív, letos se očekává ochlazení poptávky

Finance

„Letos objemy hypoték klesají dvoucifernými tempy. Pokles je koncentrován v refinancovaných úvěrech. Objem skutečně nových hypoték byl za první čtvrtletí meziročně nižší jen o 8,6 procenta,“ shrnul Seidler.

Klienti nyní méně refinancují, protože úrokové sazby rostou u všech bank víceméně obdobně, takže přechod k jiné bance nedává takový smysl jako v časech rekordních poklesů sazeb.

Navzdory dražším hypotékám uvažuje o jejím sjednání 13 procent populace, tvrdí průzkum. Nejoblíbenější zůstává pětiletá fixace. Hypotéku si lidé nejčastěji, v 66 procentech případů, pořizují k financování vlastního bydlení. S velkým odstupem následují rekonstrukce domácnosti (15 procent), nemovitost k pronájmu (devět procent) nebo pořízení bydlení pro děti či rodiče (osm procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám