Hlavní obsah

Většina domácností závazky splácí, ale čekají se potíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti zatím z celkového pohledu splácejí hypotéky dobře. V tzv. selhání je pouze jen několik tisíc klientů, což je vzhledem k počtům a půjčeným objemům zlomek. Kvůli rostoucím hypotečním sazbám a zejména skokovému zdražování energií se však očekávají problémy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Zatím v číslech žádné velké problémy nevidíme, ale nelze vyloučit, že některé domácnosti se do potíží dostanou, o tom není pochyb,“ řekl Právu ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler.

Řeč je zejména o hypotékách, které si lidé vzali kolem let 2016 a 2017, kdy byly úrokové sazby na historických minimech, a nyní jim i více než dvojnásobně vzrostou.

Hypotéky se prodávají v průměru za 4,88 procenta

Finance

Vyčerpané úspory u čtvrtiny rodin

Přibývá rodin, kterým se vyčerpaly úspory. „Předloni bylo bez rezerv 15 procent domácností, letos je to čtvrtina,“ potvrdil Právu Michal Straka, specialista agentury Ipsos, která pro ČBA provádí pravidelné průzkumy.

Připustil, že souběh energetických šoků a končící fixace u levné hypotéky může být pro rodinu problém, ale připomněl, že fixační období dobíhají postupně, a tak by výpadky se splácením neměly být najednou ve větších počtech.

Čechům loni rostly dluhy rychleji než úspory

Finance

Navíc lidé splátky hypoték dodržují, co to jen jde, a častěji se také obracejí na pomoc v rámci rodin. „Větší problémy očekáváme příští a přespříští rok,“ dodal pro Právo Straka.

Podle Seidlera také někteří noví klienti, kteří čerpají hypotéku na výstavbu, budou muset kvůli enormnímu růstu cen stavebních materiálů projekty ukončit, anebo je výrazně redukovat.

Ani obvyklá patnáctiprocentní rezerva v hypotečním rámci už nemusí stačit.

Podíl nových hypoték nikoliv na koupi hotové nemovitosti, ale výslovně na výstavbu přitom vrostl z 22 procent v roce 2020 na 29 procent za období letošního ledna až března.

Ceny stavebních materiálů opět porostou

Ekonomika

Průzkum dále potvrdil, že lidé očekávají, že na splátku hypotéky budou muset platit více peněz ze svého měsíčního příjmu.

Více než 30 procent svého příjmu dnes dává na hypotéku 13 procent dotázaných, u těch, kteří hypotéku teprve plánují, ovšem už s tak vysokým „odvodem“ počítá 35 procent dotázaných.

V současnosti největší skupina klientů – takřka čtvrtina – dává na splátky jedenáct až dvacet procent svých příjmů.

Více než polovina těch, co hypotéku plánují, považují za největší riziko u hypotéky právě nižší budoucí příjmy. Roste proto zájem i o pojištění schopnosti splácet úvěr.

Přehledně: Hypotéku neprodražují pouze úrokové sazby

Finance

Zatímco mezi současnými klienty ho má sjednané 43 procent klientů, u těch, co hypotéku teprve chtějí, uvádí už polovina, že si ho sjedná.

Pojištění pro případ ztráty zaměstnání má 22 procent klientů, do budoucna s ním počítá už 29 procent hypotečních zájemců. Je to dané i tím, že tyto pojistky obvykle o nějakou setinu snižují úrokovou sazbu.

Z výzkumu zároveň vyplynulo, že bohatší klientela se nyní ve světle všeobecného zdražování spíše přiklání k předčasnému splacení hypoték ze svých zdrojů.

Průzkum ukázal, že čtyři z deseti klientů plánují nebo už využili možnosti předčasného splacení.

Reklama

Výběr článků

Načítám