Hlavní obsah

Zrušte si fixaci, je pro nás nevýhodná, přesvědčuje zákazníky Pražská plynárenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská plynárenská rozesílá některým svým zákazníkům dopis, v němž vyzývá k obnovení jednání o stávající smlouvě. Týká se to některých právnických osob, které mají smlouvu se zafixovanou cenou. Znění dopisu, který má redakce Novinek k dispozici, se může laikům jevit tak, že je nevyhnutelné smlouvu změnit, protože operuje s tím, že se tak děje na základě zákona. Ve skutečnosti se jedná jen o návrh, který může zákazník odmítnout.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Válečný stav má významný dopad na nárůst ceny a komodity, ale i souvisejících nákladů spojených se zajišťováním sdružené služby dodávky,“ stojí v úvodu dopisu Pražské plynárenské, který obdržel provozovatel chaty na Orlicku Marek Kerner.

Smlouvu na dodávku elektřiny se zafixovanou cenou podepsal s pražským dodavatelem loni v květnu, vypršet má na konci letošního roku. Pro Pražskou plynárenskou se ale vlivem současné energetické krize stala cena značně nevýhodnou, a tak jej s odvoláním na občanský zákoník žádá o dohodu na nových podmínkách.

„Vzhledem ke skutečnosti, že výše uvedené okolnosti nemohla ani jedna ze stran předvídat, Vás tímto vyzýváme k obnovení jednání o smlouvě v souladu s ustanovením § 1765 občanského zákoníku,“ píše dodavatel a v dalším odstavci dodává: „Obnoveným smluvním nastavením bychom společně řešili úpravu ceny dodávky na zbývající smluvní období tak, aby alespoň část dodávkového období reflektovala aktuální tržní podmínky“. Následuje pasáž, že firma bude zákazníka kontaktovat, případně se jí má sám ozvat.

Pražská plynárenská razantně zdraží plyn

Ekonomika

„Jelikož dělám rozpočty na akce, jako jsou svatební hostiny nebo oslavy narozenin, tak jsem počítal s cenou elektřiny, kterou jsem měl smluvně dohodnutou. Proto mě dopis nepříjemně překvapil,“ přiznal Novinkám.

Návrh dodavatele nepovažuje za férové jednání. „Snaží se zneužít situaci na Ukrajině a chtějí se obohatit nebo ušetřit. Očekával jsem, že jsem uzavřel smlouvu, a ta platí,“ dodal rozhořčeně s tím, že jeho roční spotřeba na daném odběrném místě navíc není nikterak vysoká. Pohybuje se mezi 17 až 20 megawatthodinami.

Dopis obsahuje také pasáž o tom, že se změnou stávající smlouvy lze rovnou zajistit i dodávky na další období. Tuto informaci doprovází varovná zmínka o tom, že „na trhu s energiemi se již projevuje určitá nouze o nabídky dodávek”.

Mluvčí: Zákazníky nenutíme

Kernerova smlouva ale dál platí, i když na jednání nepřistoupí, ubezpečil dodavatel. „Rozhodně k tomu zákazníky nenutíme, chceme jim jen navrhnout možnost určitých výhod, které bychom jim poskytli za jejich případné ústupky v rámci některých parametrů uzavřené smlouvy. V případě, že zákazník nebude mít o uvedené zájem, zůstává samozřejmě v platnosti uzavřená smlouva v původním znění,“ řekl Novinkám mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Pražští radní schválili dvoumiliardový úvěr pro Pražskou plynárenskou

Ekonomika

Zákazník nemá povinnost dodavateli vyhovět ani z pohledu zmíněného ustanovení § 1765 občanského zákoníku, na které se Pražská plynárenská odvolává. „Zákon výslovně připouští, že smluvní strana se může ocitnout v hrubě nevýhodné pozici právě, když se jí neúměrně zvýší náklady na plnění dle smlouvy (např. cena za dodávku energií). Druhá smluvní strana ale není povinna žádost o úpravy podmínek již uzavřené smlouvy akceptovat,“ potvrdil Novinkám Marek Poloni z advokátní kanceláře Noerr.

Podle něj má sice znevýhodněná strana možnost dát věc k soudu, který by mohl smlouvu změnit nebo zrušit, „v praxi spotřebitelských smluv je ale takový postup spíše výjimečný,“ dodal.

Pražská plynárenská poslala dopis s tímto konkrétním návrhem jen malé části zákazníků. „Podle zatím průběžných výsledků se ukazuje, že část oslovených zákazníků vnímá naši aktivitu s pochopením, má zájem uvedené projednat a seznámit se s možnostmi a existují již případy, kdy dochází ke vzájemné dohodě,“ dodal Vránek.

Jiní dodavatelé podobný postup odmítají

Novinky oslovily další velké dodavatele, kteří plní roli dodavatele poslední instance (ČEZ, PRE, Innogy, E.ON), zdali svým zákazníkům také rozesílali návrh na obnovení jednání o smlouvě. Všichni to ale kategoricky odmítli.

Pražská energetika začala odpojovat klienty, kteří neodešli z režimu DPI

Ekonomika

„V PRE nic takového neděláme. Pokud má zákazník uzavřenou smlouvu s fixní cenou, vždy ji dodržíme. Na § 1765 se neodvoláváme ani u firemních zákazníků,“ odpověděl mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

„Na čem se domluvíme se zákazníkem, to platí. Jakmile si klient u ČEZ zajistí fixovanou smlouvu na výhodné ceny, tak se na nás mohou může spolehnout a po celou dobu fixace se nemusí obávat, že by se mu cena změnila,“ ubezpečil za ČEZ mluvčí Roman Gazdík.

Pokus Pražské plynárenské vyjednat s určitou částí zákazníků lepší podmínky u již zafixovaných smluv přichází v době, kdy firma dává otevřeně najevo, že potřebuje finanční pomoc, aby mohla nakoupit plyn na příští zimu.

Jejím jediným akcionářem je Pražská plynárenská Holding ovládaná Prahou. Firma musela od města žádat o úvěr na nákup plynu na další zimu, město jí půjčilo dvě miliardy korun. Rozhodnutí radních posvětili i zastupitelé hlavního města. Podmínili to ale auditem ve společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám