Hlavní obsah

Pražská plynárenská razantně zdraží plyn

Dodavatel energií Pražská plynárenská znovu zdraží plyn. Od 1. června si někteří zákazníci připlatí za plyn v průměru o 39 procent více. Společnost to zdůvodnila přetrvávajícím nepříznivým vývojem cen na velkoobchodních trzích.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražská plynárenská

Článek

„Zvýšení ceny zemního plynu se týká pouze části zákazníků společnosti z řad domácností a maloodběratelů, kteří aktuálně využívají tzv. základní ceník „STANDARD“, popř. produkty na tento přímo navázané,“ dodala Pražská plynárenská ve svém tiskovém prohlášení s tím, že na změnu v ceníku počkala až na konec topné sezony, aby snížila reálný dopad na zákazníky.

Zákazníků využívajících různé fixované cenové produkty a cenové produkty nenavázané na základní ceník se zvýšení ceny nijak nedotkne, ubezpečil dále dodavatel.

Z nového ceníku, který společnost v těchto dnech rozesílá klientům a Právo ho má k dispozici, vyplývá, že domácnost v rodinném domě, která plynem ohřívá vodu, vaří i topí a spotřebuje 3000 kubíků plynu ročně, si oproti novým dubnovým cenám za samotný plyn připlatí 50 procent navíc.

Rodina, která spotřebuje ročně 1800 kubíků, zaplatí za samotný plyn navíc o 49 procent a ti, kdo plynem jen vaří a ohřívají vodu se spotřebou 600 kubíků ročně, si připlatí 48 procent.

Pražští radní schválili dvoumiliardový úvěr pro Pražskou plynárenskou

Ekonomika

Konec fixace se prodraží

Zdražení představuje problém i pro zákazníky, kterým dobíhá v dohledné době fixace. Novou totiž Pražská plynárenská nedovoluje v současnosti zřídit, lidé tak budou muset platit plnou cenu. Z ceníků zmizely také jakékoliv slevy za věrnost a podobná cenová zvýhodnění.

Dodavatel navíc letos ceny už jednou zvyšoval. Od dubna zdražil plyn průměrně o 15,7 procenta.

Pražská plynárenská je jedním z největších dodavatelů energií na českém trhu. Plyn a elektřinu obstarává zhruba pro 425 tisíc odběrných míst.

Firmě chce na nákup plynu pro příští zimu půjčit hlavní město až dvě miliardy korun. V úterý se na tom shodli radní, zastupitelé by o tom měli rozhodnout koncem dubna. Důvodem plánované podpory jsou ceny zemního plynu, které od loňska prudce rostou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám