Hlavní obsah

Zentiva koupila rumunskou jedničku ve výrobě léčiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český výrobce léčiv Zentiva koupil největšího rumunského výrobce léčiv Sicomed. Za 51procentní podíl zaplatila Zentiva 102 miliónů amerických dolarů, což je asi 2,44 miliardy korun. Firma chce nyní vykoupit i dalších 49 procent. Akcie Zentivy po zprávě vylétly o 7,4 procenta.

Článek

Sicomed je přední výrobce tzv. generik v Rumunsku. Specializuje se tedy stejně jako Zentiva na výrobu léčiv, kterým již vypršela patentová ochrana, a jejich výroba je tak "volná". Týká se to především volně prodejných léků.

Zentiva si od koupě slibuje další posílení své pozice na trhu střední a východní Evropy. Transakce podle oznámení firmy "poskytne společnosti silnou základnu, umožňující uvedení moderních značkových generik na dynamický rumunský trh."

"Věříme, že tato transakce bude ku prospěchu všech zúčastněných rumunských stran, včetně vlády, pacientů i akcionářů a zaměstnanců společnosti Sicomed," řekl generální ředitel Zentivy Jiří Michal. Podle něj zvládne Zentiva přebrání Sicomedu bez problémů, protože z roku 2003 má podobné zkušenosti s koupí slovenské firmy Slovakofarma.

Největší rumunský výrobce

Česká společnost se na akvizici dohodla přímo s firmou Venoma, která podíl v Sicomedu vlastní. Smlouvu ale ještě musí odsouhlasit říjnová valná hromada Zentivy a schválit ji musí i rumunská komise pro cenné papíry, akcie Sicomedu jsou kotovány na bukurešťské burze.

Sicomed má na rumunském trhu 25procentní podíl, je tedy největší firmou. V roce 1999 byla společnost zprivatizována, v soutěži ji získala skupina investorů.

Akcie vylétly o sedm procent

Akcie farmaceutické společnosti Zentiva na pražské burze na zprávu reagovaly prudkým růstem Zpevnily o 7,5 procenta na 1063 korun. Objem obchodů přesáhl 777 miliónů korun.

Díky Zentivě zpevnil celý trh. Index PX 50 o 0,32 procenta na 1394,7 bodu, užší index PX-D získal 0,2 procenta na 3506,3 bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám