Hlavní obsah

Zavíračka v jedenáct, poslední objednávka v deset, smlouvají u Prymuly pivovary

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzavření podniků ve 22:00, které prosazuje nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) bude znamenat ztrátu až 30 procent denních tržeb, upozornila v úterý výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Svaz chce kompromis, ve 22:00 by se přijímaly poslední objednávky a restaurace by musely být zavřené do 23:00.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Restaurace v centru Prahy snížily kvůli nedostatku turistů ceny

Článek

Svaz také žádá ministerstvo, aby zveřejnilo data, zda konkrétně hospody a restaurace, nikoliv kluby a noční bary, představují epidemiologické riziko.

Za první polovinu roku evidují podle Ferencové restaurace a hospody akumulovanou ztrátu tržeb za 30 miliard korun.

Většina provozovatelů ve ztrátě

„I bez tohoto nového opatření zakončí většina provozovatelů letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun. Proto apelujeme na ministerstvo zdravotnictví, aby diskutovalo o připravovaných opatřeních se zástupci sektoru a pokusilo se najít kompromisní řešení, které zajistí ochranu obyvatel před dalším šířením nemoci covid-19 a současně umožní přežít podnikatelům v pohostinství letošní rok,” dodala ředitelka.

Uzavření restaurací až ve 23:00 by podle ní bylo tímto kompromisem.

Dva tisíce restaurací podepsaly výzvu proti stravovacímu paušálu

Ekonomika

V hlavním městě platí omezení otevírací doby restaurací od 9. září. Restaurace, bary a kluby musejí být od půlnoci do 06:00 zavřené. O pět dní později byla omezena otevírací doba restaurací ve Středočeském kraji a na Uherskohradišťsku. Povinnost se pak rozšířila na celé území státu z pátku na sobotu 19. září. Prymula plánuje omezení otevírací doby už na 22. hodinu. Zdůvodňuje to tím, že lidé podle něj ztratili ostražitost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám