Hlavní obsah

Dopad krize na světovou ekonomiku bude horší, než jsme čekali, varuje MMF

Novinky, bož

Koronavirová krize bude mít ještě větší negativní dopad na globální ekonomiku, než se čekalo. Vyplynulo to z nového odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF), o němž ve středu informoval server listu Financial Times. Poměr globálního dluhu na globálním hrubém domácím produktu (HDP) dosáhne rekordních 101 procent oproti loňským 82 procentům.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ekonomka MMF Gita Gopinathová

Článek

„Zvýšená hladina dluhu by mohla omezit rozsah další finanční podpory, což pro řadu zemí bude znamenat zásadní střednědobý problém,” varuje fond.

Světová ekonomika podle revidovaného odhadu letos poklesne o 4,9 procenta. Ještě v dubnu MMF očekával propad HDP o tři procenta. I to by přitom znamenalo nejhorší recesi od Velké hospodářské krize ve 30. letech 20. století.

Za zhoršením předpovědi stojí názor MMF, že ekonomika se z vypnutí bude po zbytek roku vzpamatovávat pozvolněji, než se původně předpokládalo. A i když MMF následující rok čeká poměrně silné oživení, do konce roku se ekonomika na předkrizovou úroveň nevrátí.

Světovou ekonomiku čeká nejhlubší propad za 90 let

Koronavirus

V roce 2021 globální HDP poroste o 5,4 procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně, než uváděla dubnová predikce.

Větší propad letos čeká vyspělé ekonomiky, tedy především USA a evropské země. Jejich HDP poklesne o osm procent. Ještě v dubnu MMF hovořil o poklesu o 6,1 procenta. Oživení v roce 2021 potom bude mít pro skupinu těchto zemí podobu růstu o 4,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám