Hlavní obsah

Zastavení plynu bude chtít nová pravidla

Nyní platné regulační stupně a pravidla nejsou podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) připraveny na situaci, kdy by byl dlouhodobý nedostatek plynu přes topnou sezonu. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto plánuje jejich změnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kdyby měl podnik tři provozovny a my bychom mu poslali méně plynu pro všechny, jak to stanovuje současná vyhláška, tak by je musel všechny tři zavřít,“ prohlásil před pár dny před novináři v Bruselu Síkela. „Musíme proto připravit takové legislativní nástroje, abychom podniku poslali plný tlak třeba pro dvě provozovny a on by byl nucen zavřít jen jednu,“ dodal.

Rusko od pondělí pozastavilo přepravu plynu do Evropy plynovodem Nord Stream 1 kvůli údržbě potrubí. Odstávka by měla trvat deset dní. Na dotaz Radiožurnálu, jaké krizové scénáře má ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravené, pokud se kohouty neotevřou, Síkela už v pondělí odpověděl: „Abychom udrželi průmysl v chodu, což potřebujeme, zejména jeho klíčové části, tak samozřejmě bychom museli vyzvat i obyvatelstvo, aby se do určité míry uskromnilo,“ řekl.

Odstávka plynovodu Nord Stream 1 začala, Německo se bojí o dodávky

Ekonomika

Při kritickém nedostatku plynu by se dodávky podle současných pravidel zachovaly jen domácnostem a kritické infrastruktuře, například nemocnicím. Existuje deset tzv. odběrových stupňů pro omezování spotřeby. V prvním stupni by se podle dřívějšího vyjádření MPO omezily dodávky zákazníkům, kteří mají možnost přejít na jiné palivo.

Česko má nyní podle Síkely v zásobnících plynu téměř 75 procent kapacity. Zásobníky jsou schopny pojmout zhruba 30 procent roční spotřeby zemního plynu v ČR. MPO požaduje, aby provozovatelé zásobníků naplnili své kapacity do 1. listopadu na 90 procent.

Při nedostatku plynu chce vláda nechat v provozu uhelné elektrárny

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám