Hlavní obsah

Při nedostatku plynu chce vláda nechat v provozu uhelné elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dodávky plynu do ČR jsou zatím stabilní a bez výpadků. Nelze však vyloučit, že budou dodávky ruského plynu klesat nebo se zastaví úplně, uvedl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Pokud se dodávky zastaví, vyhlásí vláda zřejmě nouzový stav. Zásobníky jsou nyní plné ze dvou třetin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Článek

„Pokud by plyn přestal proudit a my měli pocit, že proudit znovu nezačne, tak bychom asi zavedli nouzový stav,” řekl Síkela. Podle něj je postup v takovém případě ošetřen zákonem. Jako první by se například od plynu odpojovali ti, kdo mohou plynule přejít na jiný druh energie. Stát by všechny, především firmy, informoval, jak s plynem zacházet. Domácností a kritické infrastruktury by se opatření dotýkat neměla.

V případě, že plyn přestane proudit, začnou platit stanovené odběrové stupně.

Současně vláda schválila novelu energetického zákona, která by zavedla tzv. předcházení stavu nouze v teplárenství. To by umožnilo krátkodobě využít elektrárny na uhlí, které by byly jinak kvůli neplnění imisních limitů odstaveny.

„Novela umožní například nechat krátkodobě v provozu některé uhelné teplárny, jejichž činnost by se jinak musela z důvodu plnění emisních limitů v příštím roce omezovat. Já těmto opatřením říkám airbagy. Jsou ve vašem autě a doufáte, že je nebudete muset použít. Ale když jsou potřeba, jste rádi, že je v tom autě máte,“ popsal ministr.

Domácnosti by mohly dostat na energiích slevu až 15 000 korun

Domácí

Zásobníky jsou nyní plné z více než dvou třetin, Síkela uvedl, že je v nich pětkrát více plynu než na začátku dubna. Už dříve řekl, že tyto zásoby by v topné sezóně vystačily do ledna, další opatření by měla plyn zajistit na celou topnou sezonu.

„Doufáme v nejlepší a připravujeme se na nejhorší,” řekl a dodal, že by to podle něj měla dělat každá firma a každá domácnost.

Pohonné hmoty skupina neřešila

Uvedl také, že chápe, že veřejnost trápí rostoucí ceny pohonných hmot, nejsou ale aktuálním problémem. Krizový štáb, po jehož jednání Síkela promluvil, se týkal situace v plynárenství.

Síkela k cenám pohonných hmot uvedl, že jeho resort nezaznamenal, že by kvůli nim spotřeba klesala. To by ceny ovlivnilo směrem dolů. „Nemáme informace, že by docházelo ke snižování spotřeby, což by v této situaci bylo žádoucí,“ řekl Síkela. Ceny pohonných hmot stoupají v celé Evropě a aktuální ceny ropy jdou od června dolů.

Litr benzínu se na čerpacích stanicích prodává v průměru za 47,96 korun, cena nafty je 48 korun za litr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám