Hlavní obsah

Zaparkovaný Agrofert: Zisky patří Babišovi, dohlíží jeho manželka a právník

Novinky, Bohumír Žídek

Od chvíle, kdy Andrej Babiš (ANO) vložil Agrofert do svěřenských fondů, aby vyhověl české legislativě, mluví o koncernu jako o své „bývalé firmě“. Přesto dál čelí námitkám, že je ve střetu zájmů. Ty se opírají o to, že je příjemcem veškerých zisků firem ve fondu, i o to, že na fondy dohlíží rada protektorů, kam Babiš dosadil svoji manželku a svého právního zástupce.

Foto: Reuters

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou, jež je členkou rady protektorů v obou fondech, které kontrolují Agrofert.

Článek

Na základě zákona o střetu zájmů – přezdívaného „lex Babiš“ – se tehdejší ministr financí zbavil více než 250 firem z koncernu Agrofert, jehož byl do té doby jediným akcionářem. Totéž udělal i se společností SynBiol. Dne 3. února 2017 firmy vložil do dvou svěřenských fondů.

Babiš se zbavil firem, budou je spravovat svěřenské fondy

Domácí

„Všech 628 kmenových akcií společnosti Agrofert, a. s., s nimiž je spojen stoprocentní podíl na hlasovacích právech a základním kapitálu společnosti, bylo vloženo do svěřenských fondů AB private trust I, svěřenský fond, a AB private trust II, svěřenský fond,“ uvedl Agrofert v roce 2017 ve výroční zprávě za rok 2016.

Celkem 565 akcií (téměř 90 procent) bylo podle zprávy vloženo do fondu AB private trust I. Jeho správcem byl ustanoven Zbyněk Průša. Ten je od ledna 2014 předsedou představenstva společnosti Agrofert.

Do tohoto fondu Babiš převedl i 100 procent akcií skupiny SynBiol, která vlastní i společnost Imoba. Ta je majitelem Farmy Čapí hnízdo.

Audit o Babišovi je konečný, potvrdil mluvčí EK. Není, odmítáme to, reaguje premiér

Domácí

Zbylých 63 akcií (zhruba 10 procent) Agrofertu Babiš vložil do druhého svěřenského fondu AB private trust II. Ten spravuje Alexej Bílek, další člen představenstva Agrofertu.

I po této operaci mohou Babišovi nadále plynout všechny zisky. Stal se totiž takzvanou obmyšlenou osobou (beneficientem). To znamená, že majetek není zakladatele, ale zisk mu může jít,“ konstatoval dříve právník Jan Rohlena.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Dotace vyplacené koncernu Agrofert

Kromě toho má Babiš právo kontrolovat činnost správce. Svůj vliv si pojistil tím, že do rady protektorů obou fondů vedle jejich správce dosadil svoji manželku Moniku a svého právního zástupce Václava Knotka.

FondAB private trust IAB private trust II
VlastníZhruba 90 % Agrofertu, SynBiolZhruba 10 % Agrofertu
BeneficientAndrej BabišAndrej Babiš
SprávceZbyněk Průša (předseda představenstva Agrofertu)Alexej Bílek (člen představenstva Agrofertu
Rada protektorůAlexej Bílek, Monika Babišová (manželka), Václav Knotek (Babišův právní zástupce)Zbyněk Průša, Monika Babišová, Václav Knotek

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert v loňském roce 2018 činil 1,67 miliardy korun. O rok dříve to bylo 4,8 miliardy. Vyplacené dotace mezi lety 2015 a 2017 rostly z 1,47 na 1,95 miliardy korun. Výroční zprávu za rok 2018 Agrofert na svém webu zatím nezveřejnil.

Babiš se chystá převést majetek do svěřenského fondu. Zisky by mu mohly zůstat i nadále

Ekonomika

Do koncernu Agrofert patří například Preol, který je největším producentem metylesteru řepkového oleje (MEŘO), tedy bionafty. Agrofert vlastní i společnost Primagra, dalšího producenta MEŘO. Od obou firem kupovala MEŘO i polostátní společnost Čepro.

Kde například podniká koncern Agrofert z Babišových fondů
Agrofert sdružuje přes 250 firem.
V oblasti zemědělství Agrofert podniká kupříkladu prostřednictvím společností Agro Jevišovice, Agro Mikulovice, Agro Plchov, Výkrm Třebíč nebo Vodňanské kuře.
V oblasti potravinářství podniká prostřednictvím společností Česká vejce, Kmotr – Masna Kroměříž, Kostelecké uzeniny, Krahulík – masozávod Krahulčí, Masokombinát Klatovy, Mlékárna Hlinsko, Olma, Penam nebo United Bakeries.
V oblasti chemie působí například společnosti Lovochemie, Precheza nebo Synthesia.
Agrofert působí také na mediálním trhu. Vlastní společnost Mafra, která vydává například deníky Lidové noviny a Mladá fronta dnes, server iDnes nebo televizi Óčko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám