Hlavní obsah

Zákaz nedělního prodeje? Větší koncentrace lidí v sobotu a v pondělí

Novinky, Bohumír Žídek

Zákaz prodeje po 20. hodině a v neděli povede k větší koncentraci nakupujících v ostatních časech. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy a hlavního ekonoma skupiny Natland Petra Bartoně to ukazují mimo jiné i zkušenosti ze zahraničí. Epidemiologickou situaci tak toto opatření může ještě zhoršit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodejna potravin Kaufland.

Článek

Vláda zakázala maloobchodní prodej po celou neděli a ve zbylých šesti dnech musejí obchody zavřít do 20 hodin. Není však jasné, čeho chce vláda tímto krokem dosáhnout.

Dosavadní ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dlouhodobě mluví o snaze předejít „nahloučení“ osob. Ekonomové však poukazují na to, že to se tímto krokem spíše zvýší.

Přehledně: Jaká zpřísňující opatření platí od středy

Domácí

Podle Prouzy tím vláda zbytečně zvyšuje riziko pro zákazníky i zaměstnance obchodů.

„Zákaz prodeje v neděli bude mít za následek zvýšení koncentrace zákazníků v prodejnách v sobotu, kdy se lidé budou chtít předzásobit, a také v pondělí, kdy budou zásoby doplňovat,“ uvedl Prouza na Twitteru.

Hospody a pivovary obral virus o miliardy

Ekonomika

„Jde o zkušenosti ze zemí, kde toto opatření bylo v minulosti zavedeno, a na které opakovaně upozorňujeme,“ doplnil Prouza.

Podle něj by proto mělo větší logiku prodejní dobu prodlužovat, aby se počet lidí v prodejnách rozložil. „Povinná zavírací doba ve 20:00 naopak koncentraci opět zvýší,“ uzavřel.

K podobnému závěru jako Prouza dospěl i hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Kvůli rozřeďování lidí v prostoru během lockdownu například londýnské metro zvýšilo, nikoli snížilo frekvenci spojů, aby bylo v jednom vagonu co nejméně těch, co nutně dojížděli za prací,“ uvedl na dotaz Novinek.

„Lidé během lockdownu potřebují nakupovat nikoli méně, nýbrž více. Když nemohou do restaurací a jídelen, o to více potřebují potraviny z prodejen,“ konstatoval Bartoň.

Pojďme otevřít restaurace s Romanem Prymulou, vyzývají lidé na sítích

Domácí

„Letmý pohled na tyto prodejny na Google mapách, kde se ukazuje typické vytížení po hodinách, ukazuje, že nejmenších koncentrací dosahují ve večerních hodinách. Ty však stát zakázal,“ dodal.

„Neděle jsou v Česku v nákupních centrech poměrně živé, ale pokud se zakážou jen neděle, zdvojnásobí se tím koncentrace o sobotách,“ uzavřel Bartoň.

Omezení maloobchodu od středy
Maloobchodní prodejny musí mít celou neděli zavřeno.
V pondělí až sobotu musí obchody zavřít mezi 20. a 5. hodinou.
Zavřít musí kasina, herny a sázkové kanceláře.
Výjimku mají čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících (letiště, nádraží), prodejny ve zdravotnických zařízeních.
Opatření pro restaurace zůstává – mohou stále prodávat přes okénko.
Otevřená zůstanou také květinářství, v prodejně mohou být přítomni maximálně dva zákazníci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám