Hlavní obsah

Vítkovice Heavy Machinery zastavily výrobu, vedení podalo návrh na insolvenci

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) jde po dvou letech opět ke dnu. Situace dospěla tak daleko, že energetická společnost ČEZ odpojila producenta ocelí a výrobků z nich od energií. Přibližně 500 z 800 zaměstnanců firmy je na 80 procentech mzdy doma, vedení společnosti následně podalo návrh na insolvenci.

Foto: Vítkovice

Ocelárna Vítkovice Heavy Machinery

Článek

„Už řadu měsíců intenzivně řešíme se společností VHM otázku narůstajících dluhů za dodávky energií. Bohužel opakovaně nedošlo ze strany VHM k naplnění příslibů řešení, a proto jsme přistoupili k přerušení dodávek energií,“ uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Ladslav Kříž s tím, že energetici jsou ale připraveni se bavit s vedením VHM o řešeních situace.

Jak velké dluhy VHM u Skupiny ČEZ má, Kříž neřekl. To, že je situace vážná, potvrdil předseda odborové organizace OS Kovo Těžká mechanika Miroslav Solanský.

„Jelikož v minulém týdnu začal ČEZ odpojovat média, minulý týden teplo a teplou vodu, tento týden plyn a dnes (ve středu 11. března) elektřinu, tak je většina zaměstnanců od dnešního dne na 80 procentech doma,“ řekl a dodal, že část zaměstnanců bude pracovat z domu, část bude docházet do práce a dělat jiné činnosti.

Insolvenční návrh

Představenstvo Vítkovice Heavy Machinery pak ve středu podalo na ostravskou strojírenskou firmu insolvenční návrh.

„Představenstvo společnosti je přesvědčeno, že optimálním a jediným správným řešením situace je soustředit se pouze na perspektivní části podniku schopné do budoucna ziskového provozu. Ty se v rámci reorganizace můžou stát předmětem nájmu nebo prodeje tuzemským i zahraničním investorům,” uvedl pro ČTK za firmu Jaroslav Martínek.

Noví investoři by podle něj měli platit energie, mzdy zaměstnanců i opravy výrobních kapacit. „Aby společnost neztrácela na hodnotě a aby byla schopna v maximální míře uspokojit věřitele, mělo by dojít v insolvenčním k přerušení výroby jen na minimální dobu,” řekl Martínek.

Návrh na insolvenci na sebe podala firma i před dvěma lety, to ještě patřila do skupiny Vítkovice Jana Světlíka. Z insolvence se VHM dostala teprve loni, co jí finančně pomohli Jaroslav Strnad a Martin Ulčák. Dohromady do ní měli vložit přes 1,5 miliardy korun.

Soud schválil reorganizační plán firmy Vítkovice Heavy Machinery

Ekonomika

Majoritním akcionářem je nyní Strnadova společnost CE Industries, má 51 procent akcií, Ulčák vlastní 35 procent.

„Firma se ještě dá zachránit, ale určitě to bude chtít jinou strukturu a jiné portfolio výrobků, aby se vůbec dala firma do pohybu,“ myslí si odborář Solanský.

„Už z dob předešlých byla firma velmi podfinancovaná. Několik desítek let se do ní neinvestovalo, jsou tu zastaralé technologie i stroje a většinoví akcionáři se nedokázali domluvit na nějakém způsobu financování. Navíc táhneme ještě dluhy z předešlých let, které se musely splácet,“ nastínil Solanský, proč se VHM dostaly opět do problémů.

Předseda odborů má za to, že s reorganizací přijde i zeštíhlování, a tudíž i propouštění.

„Lidé dostali výplatu naposledy v únoru za leden, momentálně máme výplatní termín v pátek 13. března, ale z vedení víme, že finanční prostředky nejsou a výplaty nebudou. Firma se snaží to řešit, uvidíme v příštím týdnu,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám