Hlavní obsah

Vietnam ratifikoval dohodu o volném obchodu s EU

Novinky, ČTK, bož

Vietnam ratifikoval smlouvu o volném obchodu s Evropskou unií (EU). Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Vietnamem (EVFTA) zruší či sníží 99 procent cel na zboží obchodované mezi oběma zeměmi. V platnost by měla vstoupit v červenci.

Foto: Hau Dinh, ČTK/AP

Vietnam schválil obchodní dohodu s EU.

Článek

Jde o první takovou dohodou, kterou EU uzavřela s nějakou asijskou rozvíjející se ekonomikou. Zároveň je Vietnam po Singapuru druhým členem Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), který má s EU takovou smlouvu.

Světová banka v květnu odhadla, že EVFTA by mohla do roku 2030 zvýšit hrubý domácí produkt (HDP) Vietnamu o 2,4 procenta a vývoz o 12 procent. Mohla by tak dostat stovky tisíc lidí z chudoby.

Až vstoupí smlouva v platnost, EU zruší 85 procent cel na vietnamské zboží a v příštích sedmi letech začne postupně další cla snižovat. Vietnam zruší 49 procent dovozních cel na zboží z EU, na zbytek bude mít 10 let.

Europarlament schválil obchodní dohodu s Vietnamem

Ekonomika

Dohoda otevírá ve Vietnamu firmám z EU sektor služeb, včetně poštovních, bankovních a přepravních. Firmy z EU se také budou moci ucházet o veřejné zakázky.

„Ratifikace obchodní dohody vietnamskou stranou je pozitivní zprávou pro české spotřebitele i pro české výrobce, kteří vyváží do Vietnamu. Naopak vietnamští výrobci nebudou nadále muset čelit clům, která jinak EU na třetí země uvaluje, a stejně tak vietnamští spotřebitelé evropských výrobků je budou mít levnější,” sdělil Novinkám ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

„Vietnamská vláda má sice daleko do našich ideálů liberální demokracie, avšak obchod bychom neměli politizovat a měli bychom být rádi, že můžeme začít volně obchodovat s rozvíjející se zemí, natož se zemí, s jejíž diasporou máme jenom ty nejlepší zkušenosti,” uzavřel Pánek.

EU podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu

Ekonomika

Jednání o dohodě začala v roce 2012 a podepsána byla v Hanoji loni v červnu. Evropský parlament ji ratifikoval v únoru.

Vietnam je druhým největším obchodním partnerem EU v jihovýchodní Asii. Hodnota vzájemného obchodu mezi oběma zeměmi loni činila 56 miliard amerických dolarů (1,3 bilionu korun).

Reklama

Související články

EU podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu

Evropská unie v neděli podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu, která otevírá cestu k odstranění cel u téměř veškerého zboží ve vzájemné obchodní výměně....

Výběr článků

Načítám