Hlavní obsah

Europarlament schválil obchodní dohodu s Vietnamem

Novinky, bož

Evropský parlament (EP) ve středu schválil obchodní dohodu mezi Evropskou unií (EU) a Vietnamem. Dohoda by podle Evropské komise (EK) měla zrušit 99 procent cel mezi oběma stranami. Pro schválení dohody se vyslovilo 401 poslanců, proti 192.

Foto: Kham, Reuters

EU podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu

Článek

EK, která dohodu dojednala, její schválení na svém twitterovém profilu přivítala.

„Jakmile vstoupí v platnost, dohoda vytvoří příležitosti pro zesílení obchodní výměny a podporu pracovních míst a ekonomického růstu na obou stranách,“ uvedla EK na webu, který k obchodní dohodě zřídila.

Těchto věcí má podle EK dohoda dosáhnout mimo jiné prostřednictvím „zrušení 99 procent všech cel“ a „snížení regulačních překážek a překrývající se byrokracie“.

„Rozšiřování volného obchodu je skvělá zpráva a je dobře, že Evropská komise přidala ve sjednávání dohod o volném obchodu. Taktéž je dobře, že protekcionisté nedokázali schválení této dohody aspoň na evropské úrovni zabránit,” sdělil Novinkám ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Dohoda byla uzavřena již v červnu loňského roku. V platnost by měla vejít letos v červenci.

„Pro plnou implementaci dohody ji však bude nutné ještě schválit i v členských státech, kde očekávám náročnější bitvu,” dodal Pánek.

Česko do Vietnamu ročně vyveze zboží za dvě miliardy

Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň připomněl, že Česká republika každoročně do Vietnamu vyváží zboží za více než dvě miliardy korun, které tam teď bude konkurenceschopnější. „Ještě důležitější než obchodní dohoda je však současně uzavřená dohoda o ochraně investic,“ řekl Novinkám.

„Zatímco v obchodě často pragmaticky rozhoduje pouze cena, v investicích jde mnohem více o hlubší pochopení trhu partnerské země. Ke společným investičním projektům má navíc Česko nejen díky úspěšné vietnamské komunitě jedny z nejlepších podmínek v EU,“ dodal Bartoň.

EU je nyní druhým největším exportním trhem Vietnamu po USA. Předloni vietnamský vývoz do EU dosáhl 42,5 miliardy dolarů (968 miliard korun), členové EU vyvezli do Vietnamu zboží v objemu 13,8 miliardy dolarů (314,3 miliardy korun).

Reklama

Související články

EU podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu

Evropská unie v neděli podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu, která otevírá cestu k odstranění cel u téměř veškerého zboží ve vzájemné obchodní výměně....

Výběr článků

Načítám