Hlavní obsah

Na praktiky energetických šmejdů si stěžují tisíce lidí

Právo, Martin Procházka

Praktiky některých podomních prodejců energií, takzvaných energetických šmejdů, vadí stále více lidem. Na Českou obchodní inspekci (ČOI) se jich jen za posledních 12 měsíců obrátilo s podáním už deset tisíc lidí.

Foto: archiv, Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„To tu nikdy nebylo, ani u předváděcích akcí,“ řekl Právu mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Trendem posledních dvou let podle něho je, že domy obcházejí lidé, kteří jejich obyvatelům tvrdí, že jim nabízejí levnější energie.

Chtějí plnou moc, aby dodavatele vybrali za zákazníka
mluvčí ČOI Jiří Fröhlich

„Základem je, že chtějí plnou moc, aby dodavatele vybrali za zákazníka. Říkají lidem, že vstupují do aukce energií a vyberou za ně nejlepší nabídku,“ vysvětlil.

Šmejdi vnucují seniorům výměnu zámku u dveří

Domácí

ČOI ve třetím čtvrtletí na základě podnětů provedla sedm kontrol a porušení zákona zjistila u všech kontrolovaných. „V rámci jedné kontroly bývají v mnoha případech posuzovány i desítky spotřebitelských smluv, které v rámci podání obdržela Česká obchodní inspekce k využití při kontrolní činnosti. Vzhledem k množství podnětů probíhaly kontroly na jejich základě,“ vysvětlil Fröhlich.

Vetřel se do bytu

V jednom z podání cituje ČOI paní, kterou jeden z podvodníků navštívil. „Dnes se mi vetřel do bytu pod záminkou kontroly dokladu SIPO, na kterém mělo být údajně něco změněno, ale já prý odtrhla druhý pruh papíru u SIPO, který obvykle obsahuje reklamy. Na něm prý bylo něco, co jsem měla podepsat nebo potvrdit. Nevybíravě se mi vetřel do bytu ke stolu, že to napravíme. A najednou z toho byl bianco souhlas se změnou dodavatelů energií,“ řekla.

Řekl, že už to NE vlastně nevnímá, že mu to nakonec stejně všichni podepíšou

Přestože zástupce nejmenované firmy žena několikrát informovala, že nic nepodepíše, on dál něco vypisoval.

Vydával se za inspektora

„Pak po mně chtěl občanku. Řekla jsme mu opět, že mu nic nepodepíšu, že už jsem mu to několikrát řekla, a on mi řekl, že už to NE vlastně nevnímá, že mu to nakonec stejně všichni podepíšou,“ dodala.

V jednom případě se dokonce prodejce vydával za zaměstnance inspekce.

„Dobrý den, v Novém Jičíně obchází domácnosti seniorů člověk, který se představil jako zástupce ČOI a nabízí kontrolu a případný nový výběr poskytovatele energií. Následně dává podepsat dokumenty již pod jinou hlavičkou, ale tvrdí, že je z ČOI,“ stojí v podání. V této souvislosti se ČOI již obrátila na policii.

Šmejdi přitvrdili. Hrozí, že odmontují elektroměr

Domácí

Česká obchodní inspekce uložila pravomocně ve třetím čtvrtletí čtyři pokuty v celkové výši 1,69 milionu Kč.

„Vzhledem k tomu, že u všech kontrol bylo zjištěno porušení právních předpisů, budou kontroly v oblasti nabídky a poskytování služeb souvisejících se zprostředkováním a s uzavíráním smluv o dodávkách energií prováděny i v následujícím čtvrtletí. Existuje plán kontrol a v něm je pro regiony příkaz, aby je prováděly po celý rok bez přestávky, kontroly u energií jsou jednou z našich priorit,“ uzavřel Fröhlich.

Energetičtí šmejdi to budou mít těžší

Ekonomika

Reklama

Související články

Šmejdi dlužníkům radí za peníze dál

V Česku se množí případy, kdy samozvaní specialisté na oddlužení, tzv. insolvenční šmejdi, radí dál za tučné poplatky dlužníkům, jak se vyhnout splácení dluhů.

Výběr článků

Načítám