Hlavní obsah

Vánoční trhy v centru Prahy vesele pokračují

V horní části Václavského náměstí pokračují i přes vládní zákaz vánoční trhy. Úřad Prahy 1 je povolil jako kulturní akci, uvedl mluvčí městské části Petr Bidlo. Městská část zároveň trhy spolupořádá. Mluvčí dodal, že podle pořadatelů jsou dodržována všechna potřebná protiepidemická opatření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vánoční trhy na Václavském náměstí v Praze (snímek z 29. listopadu 2021)

Článek

Mluvčí městské policie Irena Seifertová uvedla, že strážníci případ oznámí správnímu orgánu. Město s tím podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nemůže nic dělat.

„Úřad trhy schválil jako kulturní akci, a proto se konají podle režimu kulturních akcí, které v tomto rozsahu omezeny nejsou,” řekl v pondělí Bidlo. Dodal, že podle pořadatelů jsou nápoje a potraviny podávány v režimu s sebou a obsluha návštěvníky i s pomocí cedulí upozorňuje, že je nemají konzumovat na místě.

O tom, že stánkaři na Praze 1 fungují i přes vládní zákaz dál, informoval už o víkendu starosta městské části Petr Hejma. „Úplně chápu vážnost situace, sám veškerá protipandemická opatření dodržuji a o totéž prosím i všechny občany. Zákaz vánočních trhů ale považuji za obrovský nesmysl, když mohou i nadále fungovat například farmářské trhy a v obchodních centrech máme nyní plno lidí, kteří zde mají možnost nakupovat,” napsal Hejma na Facebooku.

Stánkaři v centru Prahy prodávají. Jsou v režimu kulturních akcí, říká starosta

Domácí

Organizátoři trhů podle svého vyjádření postup konzultovali s policisty, strážníky, městskou částí i magistrátem. Bidlo doplnil, že na akci jsou mimo jiné i charitativní stánky, které prodávají výrobky chráněných dílen lidí s fyzickým nebo mentálním hendikepem.

Mluvčí městských strážníků uvedla, že strážníci porušení krizového zákona řeší na oznámení. „Nepovolený prodej na Václavském náměstí budou strážníci oznamovat správnímu orgánu. V souvislosti s touto činností jsme ale nepřijali žádná oznámení od veřejnosti ani na tísňovou linku 156,” uvedla.

Zákaz vánočních trhů vyřešili v Mostě po svém. Nahradí je farmářské trhy

Ekonomika

Hřib: Dodržování opatření je v režii provozovatelů

Primátor Hřib v pondělí řekl, že město může prodej ovlivnit pouze prostřednictvím zvláštní vyhlášky, takzvaného tržního řádu. Ten stanovuje, kde a co se v Praze může na veřejných místech prodávat. Podle této vyhlášky je jako místo pro vánoční trhy vysloveně uvedeno jen spodní část náměstí. Změna vyhlášky je pak podle primátora proces na měsíce.

„Ani v nouzovém stavu nemá primátor pravomoc pozastavit platnost tržního řádu nebo jej upravit rychleji,” řekl. Dodal, že to, jak zareagují na vládou vyhlášená opatření, je především v režii provozovatelů. „Někteří provozovatelé na to reagují převedením na kulturní akci, jiní se rozhodli do toho nejít,” uvedl.

Vláda zakázala vánoční trhy od pátečních 18:00. Zástupci města to kritizovali, nedává podle nich smysl, aby zůstala otevřená například obchodní centra, ale ve venkovních stáncích byl prodej vánočního zboží znemožněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám