Hlavní obsah

Stánkaři v centru Prahy prodávají. Jsou v režimu kulturních akcí, říká starosta

I přes zákaz vánočních trhů, který vyhlásila vláda v reakci na šíření covidu-19, se na Praze 1 v některých malých stáncích o víkendu prodávalo. Starosta Prahy 1 Petr Hejma se na Facebooku vymezil proti uzavírání trhů a poznamenal, že prodejci fungují v režimu „kulturních akcí“.

Foto: otisk Petr Hejma/Facebook

Některé "vánoční" stánky v centru Prahy měly otevřeno i po zákazu.

Článek

Zákaz vánočních trhů platí od pátečního večera. „Malí prodejci u nás na Praze 1 i nadále prodávají ve stáncích v režimu kulturních akcí při dodržování všech hygienických opatření,” napsal v sobotu Hejma s tím, že takové akce se v současné době může účastnit maximálně 100 lidí dodržujících bezpečné rozestupy.

„Úplně chápu vážnost situace, sám veškerá protipandemická opatření dodržuji a o totéž prosím i všechny občany. Zákaz vánočních trhů ale považuji za obrovský nesmysl, když mohou i nadále fungovat například farmářské trhy a v obchodních centrech máme nyní plno lidí, kteří zde mají možnost nakupovat,” sdělil Hejma.

Podobně se vůči zákazu v pátek vymezilo i město Most, které své vánoční trhy jednoduše přejmenovalo na zimní farmářské. Právě farmářské trhy jsou totiž dál povoleny, není tam ale možné konzumovat alkohol ani jídlo.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) postup Mostu označil za obcházení nařízení.

Zákaz vánočních trhů vyřešili v Mostě po svém. Nahradí je farmářské trhy

Ekonomika

Se zákazem přišla vláda v demisi ve čtvrtek. Uzavření adventních trhů jako opatření proti šíření koronaviru nařídila od pátečních 18:00. Výjimkou je prodej stromků a kaprů.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO) slibuje trhovcům vyšší kompenzace.

Prodejci ze zrušených vánočních trhů dostanou vyšší náhrady, slíbil Havlíček

Domácí

„Provozovatelé vánočních stánků a adventních trhů dosáhnou na vyšší kompenzace. Se zástupci profesních svazů již připravujeme jejich parametry, v neděli večer chceme mít finální dohodu, v pondělí ji zveřejníme,” napsal Havlíček na Twitteru. Podporu podle něj dostane každá omezená nebo zavřená provozovna.

Pražská hygienička Jágrová: Zvýšíme počty kontrol

Domácí

Ve čtvrtek tohoto týdne bylo v Česku za den odhaleno rekordních 27 928 nově nakažených. Páteční i sobotní čísla byla také vysoká, ale o málo nižší než ve stejné dny minulého týdne.

V nemocnicích je zhruba 6000 lidí, z toho necelá tisícovka ve vážném stavu. Denně umírá kolem sta nakažených.

Kdo zaplňuje nemocnice a JIP

Domácí

Anketa

Souhlasíte se zákazem vánočních trhů?
Ano
20,5 %
Spíše ano
1,6 %
Spíše ne
3,8 %
Ne
74,1 %
Celkem hlasovalo 17741 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Trhovec: Viděl jsem tu ženy brečet

Rozdělává oheň ve výhni a kupodivu ani moc nenadává. Jiří Šimon, umělecký kovář, který na plzeňské adventní trhy jezdí až z Mečeříže, vesničky u Staré...

Zařízli nás, zní od brněnského Turbomoštu

Nápoj Turbomošt byl v posledních letech spojen s vánočními trhy na brněnském náměstí Svobody. Letos se však mohl prodávat jen jeden den, než vláda nařízením...

Výběr článků

Načítám