Hlavní obsah

V Portugalsku zakázali firmám kontaktovat zaměstnance mimo jejich pracovní dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Portugalsku začal platit zákon, který přinese do života pracujících větší klid na soukromé aktivity. Parlamentem schválená novela totiž zakazuje zaměstnavatelům kontaktovat své zaměstnance, ať už formou hovoru, SMS nebo e-mailu, mimo jejich pracovní dobu. Upozornil na to server CNN.

Foto: Finn Winkler, DPA

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnavatel musí respektovat soukromí pracovníka, stanovil nový zákon s tím, že v případě jeho porušení hrozí dotyčnému zaměstnavateli pokuta. O nová pravidla se zasadila vládní Socialistická strana, jež je ve vedení státu už šest let.

Součástí nové legislativy je také problematika práce z domova. Podle zákona mohou nově zaměstnanci tzv. home office odmítnout, pokud si ho nepřejí. Zároveň ale o něj mohou požádat, pokud je to slučitelné s jejich náplní práce.

Trvalá práce z domova? Třetina zaměstnanců by ji vyměnila za nižší plat

Ekonomika

Nový zákon také zaměstnavatelům nařizuje, aby lidem pracujícím na home office poskytli potřebné nástroje k jejich práci a hradili výdaje, které jsou s prací z domova spojené, tedy například vyšší platby za energie. Trend v podobě práce z domova se po celém světě během pandemie koronaviru značně urychlil.

Podle odhadů výzkumné společnosti Gartner by mohli pracovníci na home office tvořit do konce tohoto roku až 32 procent globální pracovní síly. Přitom v předcovidovém roce 2019 to bylo jen 17 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám