Hlavní obsah

V OKD začaly práce na obnovení těžby

Právo, Denisa Doležalová

V pondělí ráno začali důlní zaměstnanci těžební společnosti OKD po několikatýdenní odstávce připravovat pracoviště na obnovení těžby. Ta zde byla zastavena na začátku července kvůli nemoci covid-19, která se ve velkém rozšířila mezi pracovníky dolů na Karvinsku. Koronavirem zde onemocnělo přes 1200 lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

„Musíme zkontrolovat a oživit veškerá zařízení, stroje a také odzkoušet technologie včetně odtěžení, dopravy a úpraven pod zátěží. Navíc musíme sestavit týmy pracovníků,“ vysvětlil ředitel provozu OKD David Hájek. Dodal, že na všech pracovištích musí být ověřeno, zda jsou z pohledu bezpečnosti připravena k provozu.

„Jde zejména o zajištění bezpečného větrání a mikroklimatických podmínek, ale také o zajištění prevence proti všem rizikům, kterými je zatížena hornická činnosti,“ doplnil Hájek s tím, že jakmile bude vše připraveno, budou jednotlivá pracoviště na všech čtyřech lokalitách na Karvinsku spuštěna. Jde tedy o doly Darkov, ČSM-Jih, ČSM-Sever a ČSA.

Ostrava spustila nouzový program pro podnikatele

Koronavirus

Podle mluvčí OKD Nadi Chattové už od pondělka firma začala postupně navyšovat počet pracovníků v těchto dolech. „Do práce se k pondělku vrátilo přes 830 zaměstnanců,“ upřesnila mluvčí OKD. Jde o pracovníky, kteří již onemocnění covid-19 prodělali.

Souběžně s přípravou na těžbu probíhají nyní v OKD také přípravy na pravidelné preventivní testování zaměstnanců na covid-19. Na čtyřech lokalitách vzniknou odběrová místa, kde testování bude probíhat. První zaměstnanci se ho zúčastní v pondělí 17. srpna, pak vždy ve dvoutýdenních intervalech.

Firma předpokládá, že denně by testy mohlo podstoupit kolem 500 až 600 zaměstnanců, měsíčně by jich ve firmě udělali kolem 12 tisíc. Náklady na testy bude hradit OKD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám