Hlavní obsah

V Kyjově zavedli virtuální měnu. Má pomoci dostat místní podnikatele z krize

Novinky, luh
Kyjov

S cílem podpořit lokální ekonomiku zavedlo město Kyjov na Hodonínsku speciální virtuální měnu, takzvané correnty, které fungují jako chytrá sleva. Obyvatelé města budou moci u místních podnikatelů zaplatit polovinu útraty darovanými correnty, zbytek doplatí ze svého běžnou měnou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Kyjově mohou lidé platit místní měnou Corrency, aby podpořili lokální byznysVideo: Reuters

 
Článek

Do projektu s názvem Corrency vložila společnost I, Foundation 800 tisíc korun, které rozdělila mezi zájemce. Těm na účet po registraci přijde 400 correntů, tedy 400 korun, ve virtuální měně. Celkem se projektu může zúčastnit až 2 000 lidí.

„Každý, kdo se do systému registruje, získá částku čtyř set correntů, které může uplatnit při nákupu u obchodníků ve městě. Podmínkou registrace a uplatnění je ale bydliště v Kyjově,“ řekl Právu již dříve místostarosta Kyjova Daniel Čmelík (Sedmadvacítka nezávislých).

Živnost loni přerušilo sto tisíc lidí, na úřady práce ale nespěchali

Ekonomika

„Při platbě zaplatí lidé v korunách polovinu částky za nákup. Druhá část platby bude z jejich correntového účtu, který jim založíme při registraci. S darovanými correnty budou mít lidé důvod jít nakoupit nebo si zajít ke kadeřníkovi a obchodník bude mít důvod, aby měl otevřeno,“ uvedl pro Právo autor projektu Corrency Pepe Rafaj.

Cílem projektu je znovu rozproudit lokální ekonomiku a oživit poptávku občanů po službách obchodníků. Doba jejich ekonomické stagnace by se tím měla významně zkrátit, doufají autoři projektu.

Vláda schválila prodloužení kompenzačního bonusu i na květen

Ekonomika

„Prakticky to bude fungovat tak, že obchodník zkontroluje podle občanky, že zákazník má bydliště v Kyjově, následně zadá platbu SMS zprávou do systému Corrency. Zpět mu přijde zpráva, kolik má nakupující doplatit na místě. Druhá část platby mu přijde další pracovní den na jeho účet v bance. Naše představa je, že do budoucna by se tak dalo třeba hradit návštěvu kina, divadla a podobně,“ dodal místostarosta.

Spokojení jsou lidé i ČNB

Nápad si Kyjované pochvalují. „To, že takto dostanu 400 korun je dobré pro mě i pro obchodníky,“ uvedla seniorka Jarmila Perglová, která zvažuje za correnty koupi nových bot.

Projekt vítá také guvernér ČNB Jiří Rusnok. „V této době to může být vhodný nástroj. Bylo by dobré to zkusit, nechat to proběhnout v nějaké časové periodě a poté vyhodnotit zkušenosti," řekl.

Lidé mohou virtuální bonus utratit od 26. 4. do 25. 5. 2021 u přihlášených místních obchodníků, registrace trvá do naplnění kapacity dvou tisíc občanů. Více o projektu a jeho podmínkách zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám