Hlavní obsah

V Bruselu se postavili za český odpor proti Turówu

Právo, Michael Polák, ven
Brusel

Petiční výbor Evropského parlamentu v úterý projednal petici 13 tisíc obyvatel Liberecka proti rozšiřování a pokračování těžby hnědého uhlí v polském dole Turów v těsné blízkosti českých hranic. Po jednání se postavil na stranu obyvatel. Evropská komise nyní musí situaci řešit, reagovat by měla nejpozději do pěti měsíců.

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

K textu upozorňujícímu na to, že kvůli těžbě docházelo a dochází ke ztrátám spodní vody ve studních v příhraničí a že další těžba zkomplikuje životy tisíců lidí i kvůli hluku a prachu, připojovali lidé své podpisy na přelomu loňského a letošního roku. Až do europarlamentu se petice dostala díky iniciativě českých i německých europoslanců.

„To, že se výbor PETI zabýval peticí 13 tisíc obyvatel Liberecka, svědčí o tom, že se jedná o skutečný problém,” oceňuje postoj europoslanců jedna z iniciátorek českých protestů v Bruselu, europoslankyně Martina Dlabajová (ANO). „Evropský parlament tato vážná situace nenechává klidným a už jen to, že se nám podařilo na situaci u hranic s Polskem zaměřit pozornost, by mohlo vyvinout na Varšavu potřebný tlak a ta by mohla ustoupit,” dodala s tím, že Evropský parlament teď očekává bezodkladnou reakci Evropské komise.

Žalujte Polsko kvůli Turówu, žádá po vládě Liberecký kraj

Ekonomika

„Evropská komise proto nyní musí situaci co nejrychleji řešit a dokud nenabídne Česku a Polsku konkrétní řešení, budeme prosazovat pozastavení těžby,“ souhlasí český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že Evropská komise by měla reagovat nejpozději do 6 měsíců.

Už na konci června vyzvali čeští poslanci z výboru pro životní prostředí vládu Andreje Babiše (ANO 2011), aby prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí podala kvůli těžbě v Turówě podnět Evropské komisi.

Dokud nenabídne Česku a Polsku konkrétní řešení, budeme prosazovat pozastavení těžby.

Tento postup přímo doporučila analýza, kterou zpracovalo ministerstvo zahraničních věcí a kterou se poslanci zabývali. Podání podnětu požadovalo i vedení Libereckého kraje. To dokonce původně navrhovalo, aby vláda podala na Polsko přímo žalobu u evropského soudního dvora.

Reklama

Výběr článků

Načítám