Hlavní obsah

Žalujte Polsko kvůli Turówu, žádá po vládě Liberecký kraj

Právo, Michael Polák

Podat žalobu na sousední zemi, nebo čekat až půldruhého roku, jak se situace vyvine? To je dilema, které bude kvůli polské těžbě hnědého uhlí v dole Turów u českých hranic v nejbližších dnech řešit vláda Andreje Babiše.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hnědouhelný důl v okolí polské elektrárny Turów

Článek

Kabinet se bude muset rozhodnout, zda se postaví za obyvatele Liberecka, kterým polská těžba ztrpčuje život hlukem, prachem a obavami ze ztráty vody ve studních. Ještě než se k celému problému postaví, vyjádří se k němu ve středu poslanci ve výboru pro životní prostředí.

Ti si jako první odhlasují, zda apel k podání žaloby vládě vůbec pošlou, nebo nikoliv. O podání žaloby k Evropskému soudnímu dvoru, kterou může podat pouze členská země EU, usiluje Liberecký kraj za podpory několika europoslanců, právníků i nevládních organizací.

Brusel začal řešit český boj proti polskému dolu

Domácí

„Chtěli bychom, aby Česko žalovalo Polsko kvůli porušení mezinárodního práva, k čemuž při schvalování prodloužení těžby v Polsku jednoznačně došlo,“ říká Jiří Löfflemann (SLK), radní Libereckého kraje pro životní prostředí.

Rozhodli neveřejně

Poláci ve druhé polovině března rozhodli o prodloužení koncese na těžbu pro provozovatele dolu v Turówě, polskou státní elektrárenskou společnost PGE (obdoba českého ČEZ). Dosavadní těžební licence vyprší PGE už ve čtvrtek 30. dubna. Díky prodloužení teď ale společnost může v těžbě pokračovat dalších šest let. O prodloužení licence přitom Poláci rozhodli neveřejně, bez možnosti účasti české strany.

„Těžba, která bude po 30. dubnu následovat, je podle našich analýz nelegální,“ řekla Právu Petra Urbanová, právnička společnosti Frank Bold Advokáti, která Libereckému kraji v kauze Turów pomáhá. „Báňské rozhodnutí, které bylo vydáno, obsahuje řadu nezákonností a nesplňuje polské ani unijní právo.“

Topíme se ve špíně a dusíme ve smradu. V polské nemocnici se vzbouřili lékaři

Evropa

Podání žaloby k Evropskému soudnímu dvoru ale v tuto chvíli zásadně odmítá ministerstvo životního prostředí. Podle něj by mělo Česko vyčkat na výsledek prošetření (tzv. infringement), které by s Polskem (po podnětu Libereckého kraje) měla zahájit Evropská komise.

„Pokud Česko žalobu podá, tak by z toho Evropská komise vycouvala a nechala by státy, aby se soudily mezi sebou,“ varovala poslance Berenika Peštová (ANO 2011), náměstkyně ministra životního prostředí s tím, že Česko v tuto chvíli ani nemá k dispozici precizní údaje z monitoringu dopadů polské těžby.

Liberecký kraj ale s postojem ministerstva nesouhlasí. „Nechceme čekat, až nějakým způsobem možná až za dva roky rozhodne Evropská komise,“ oponuje radní Löffelmann.

Brusel začal řešit český boj proti polskému dolu

Domácí

Proti jsou i právníci. „V kauze kácení v Bělovežském pralese, která měla celoevropskou pozornost, trvalo Evropské komisi 14 měsíců, než celým procesem s Polskem až k žalobě Evropskému soudnímu dvoru prošla. V případě Turówa toto řízení ještě ani nezahájila,“ upozornila právnička Petra Urbanová.

Poláci přitom plánují rozšíření i prohloubení dolu. Nejvíc k české hranici se má přiblížit hned v prvních třech letech. I proto nechce Liberecký kraj otálet a ve středu se pokusí přesvědčit poslance ve výboru pro životní prostředí, aby apel vládě k podání žaloby schválili.

Reklama

Výběr článků

Načítám