Hlavní obsah

Úroky hypoték padají. I tak ale můžeme Slovákům stále závidět

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypotéky budou v Česku dál zlevňovat, v příštím roce průměrná úroková sazba zamíří ke dvěma procentům, odhadují Novinkami oslovení ekonomové. Ta nyní činí 2,47 procenta. Ze sousedních zemí jsou hypotéky levnější na Slovensku či v Rakousku, naopak dražší v Polsku nebo Maďarsku.

Foto: Novinky

Průměrné sazby u hypoték. Numbeo vychází z údajů od uživatelů za posledních 12 měsíců.

Článek

„Vzhledem k nízkým dlouhodobým sazbám na mezibankovním trhu lze očekávat i další pokles hypotečních sazeb. Do nízkých cen hypoték promlouvá i poměrně ostrá konkurence na bankovním trhu. Proto nelze vyloučit, že by se ve střednědobém horizontu vydaly průměrné hypoteční sazby až k hranici dvou procent,” řekl Novinkám analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Upozornil, že slovenské hypotéky jsou oproti tuzemským ještě levnější. Průměrná sazba je tam kolem 1,5 procenta. Některé banky je nabízejí za méně než procentní úrok. „To souvisí se zápornými sazbami v eurozóně,” dodal Pfeiler. Sazby ECB jsou výrazně níž než ČNB. Z podobných důvodů jsou také výhodnější hypotéky v Rakousku či Německu.

Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda odhaduje, že v Česku letos průměrná sazba hypoték klesne k úrovni 2,3 procenta. „V příštím roce klesne k úrovni dvou procent, při citelném zhoršení mezinárodní ekonomické situace dokonce pod úroveň dvou procent,” uvedl.

Sazby hypoték prudce klesají, trh však stagnuje

Finance

V rámci zemí visegrádské čtyřky jsou hypotéky v Česku výrazně levnější než hypotéky v Polsku i v Maďarsku.

Vliv mají i obchodní války

Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler při dalším vývoji hypotečních sazeb zdůraznil vývoj globální ekonomiky, která ovlivňuje sazby delších splatností. „Proto sazby hypoték ani tak nyní nejsou ovlivňovány sazbami ČNB, ale sazbami v zahraničí, které hodně reagují na globální rizika,” řekl Novinkám.

Pokud se situace na poli obchodních válek bude dále zhoršovat, globální ekonomika zpomalovat, pak budou dále klesat i hypoteční sazby i přes to, že by ČNB například své úrokové sazby neměnila. Naopak zlepšení situace by mělo opačný efekt.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Prostor pro další snižování sazeb u hypoték vidí i hlavní ekonom skupiny Roklen Dominik Stroukal. „Lidé v předchozích třech letech ukládali do bank obrovské množství peněz a bankám tak regulace umožňuje více půjčovat. O klienty se tak musí poprat nižšími úroky. Příští rok by sazby mohly nadále klesat a je pravděpodobné, že bychom se mohli podívat i pod dvě procenta,” uvedl.

Méně hypoték

Podle Stroukala proti sobě stojí na jedné straně vyšší růst cen v ekonomice, který by mohl vést ke zvyšování sazeb, a hrozby globálního zpomalení ekonomiky, které by naopak ceny tlačily dolů a s nimi i sazby. „Vše tedy stojí a padá na tom, jak pravděpodobné je, že poroste nejistota na světových trzích. S táhnoucím se brexitem, válčícím Tureckem, obchodními spory Trumpa s Čínou, Itálií a zpomalujícím Německem v zádech se zdá pravděpodobnější, že by sazby měly klesat,” komentoval.

Zájem o půjčky na bydlení je letos výrazně slabší než v předchozích letech. Důvodem jsou podle analytiků hlavně přísnější pravidla pro poskytování hypoték ze strany ČNB v kombinaci s vysokými cenami bytů. Česko je v tempu zdražování realit mezi špičkou Evropy. Víc lidí než dřív proto na hypotéku nedosáhne a musí se spokojit s nájemním bydlením.

Anketa

Chystáte si vzít hypotéku?
Ano, zatím vybírám
20,3 %
Hypotéku už splácím nebo mám splaceno
50,1 %
Hypotéku si nemohu dovolit
29,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám