Hlavní obsah

Uhelnou elektrárnu Počerady chceme prodat Tykačovi, potvrdil ČEZ

ČEZ nyní plánuje prodat hnědouhelnou elektrárnu Počerady, uvedl člen představenstva Pavel Cyrani. Novým majitelem má být Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Uhelná elektrárna Počerady skupiny ČEZ na Lounsku

Článek

Uhelné Počerady jsou podle ČEZ na kraji technické životnosti. Výdaje na údržbu, provoz a investice by byly až pět miliard do roku 2023 a až 12 miliard do roku 2030, uvedli zástupci ČEZ na páteční tiskové konferenci.

Prodej Počerad kritizují ekologové, kteří usilují o ukončení provozu uhelné elektrárny. V červnu protestovali aktivisté na valné hromadě ČEZ.

Foto: Greenpeace - Petr Zewlakk Vrabec

Aktivisté protestují proti možnému prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady.

V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná z dnešní skupiny Sev.en Energy s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let, jejíž součástí byly i dvě opce na prodej elektrárny. První opci mohl ČEZ na základě smlouvy využít už v roce 2015.

Tehdy ji nevyužil a elektrárna zůstala jeho majetkem. O druhé opci na prodej k roku 2024 musí ČEZ rozhodnout do konce letošního roku. Pokud by této druhé opce využil, získal by za elektrárnu dvě miliardy korun.

ČEZ lákají malé jaderné reaktory. Podepsal dohodu s americkou firmou

Ekonomika

Člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani uvedl, že aktuální postoj společnosti se vztahuje k současným smlouvám. Podotkl, že stále platí, že polostátní firma bude elektrárnu provozovat až do roku 2024, novému majiteli připadne až poté.

Rozvoj lokality Počerady je podle firmy možný i po plánovaném prodeji uhelné elektrárny. Vzniknout by tam podle ní mohl nový plynový zdroj s výkonem až 800 megawattů (MW). ČEZ už v lokalitě provozuje paroplynovou elektrárnu s výkonem 838 MW. Stavba dalších plynových elektráren je možná v Prunéřově, Tušimicích nebo Mělníce, dodala firma.

ČEZ také oznámil, že plánuje do roku 2040 odstavit převážnou část uhelných elektráren. Jejich instalovaný výkon má klesnout z dnešních 6,2 gigawattu (GW) na 0,7 GW, což je výkon nového bloku v elektrárně Ledvice.

Reklama

Související články

ČEZ se chystá odejít z Rumunska

Energetická skupina ČEZ zřejmě odejde z Rumunska, chce prodat většinu svých tamních aktiv. Zájemci se o ně mohou hlásit do 25. září, následovat bude výzva...

Výběr článků

Načítám