Hlavní obsah

ČEZ lákají malé jaderné reaktory. Podepsal dohodu s americkou firmou

Novinky, tov

Energetická firma ČEZ uzavřela partnerství s americkou firmou NuScale. Společně přezkoumají možnosti malých modulárních reaktorů, informoval ve čtvrtek mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: Marek Sviták

Ilustrační foto

Článek

Společnosti ČEZ a NuScale podepsaly tzv. dohodu o porozumění v oblasti malých modulárních reaktorů. Budou sdílet technické poznatky a detailně posoudí možnost jejich uplatnění v Česku.

„NuScale patří ve vývoji malých modulárních reaktorů mezi světové lídry. Její projekt aktuálně prochází náročným licencováním ve Spojených státech, kdy první komerční reaktor chce firma spustit v roce 2027 v Idahu,” uvedl mluvčí.

Upozornil, že ČEZ se již malým modulárním reaktorům řadu let intenzivně věnuje, a to prostřednictvím své dceřiné firmy ÚJV Řež. Dohoda s americkou společností je ale dalším posunem v orientaci na alternativu ke klasickým velkým jaderným blokům. Právě jaderné zdroje menšího výkonu označil premiér Andrej Babiš (ANO) letos na jaře za optimální řešení pro stavbu nových jaderných bloků v Česku.

Společnost NuScale má centrálu v Portlandu v Oregonu a pobočky v dalších pěti severoamerických městech a také v Londýně ve Velké Británii. Dlouhodobě se zabývá právě technologií malých modulárních reaktorů. Majoritním vlastníkem v je společnost Fluor Corporation, globální inženýrská, dodavatelská a stavební firma s šedesátiletou historií v jaderné energetice.

Modulární reaktory jsou relativně malé, snadněji přepravitelné zdroje o výkonu jednotek, desítek, maximálně nižších stovek megawattů. Tedy řádově menší než například současné bloky jaderných elektráren Dukovany nebo Temelín. Výhodou je jejich předpokládaná sériová výroba a montáž přímo ve výrobních závodech.  Zároveň je možné soustředit větší počet modulů v jedné lokalitě.

Ministerstvo životního prostředí dalo předběžný souhlas k dostavbě Dukovan

Ekonomika

„Do budoucna mohou být významnou alternativou, kterou nemůžeme opomíjet. Partnerství s NuScale je pro nás proto logickým krokem,” řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Chceme trendy nastavovat, ne je pouze sledovat. Prioritou naší vlády je podpora inovací a malé modulární reaktory mohou být budoucností jaderné energetiky,” řekl také ministr průmyslu Karel Havlíček.

Společnost ČEZ provozuje šest komerčních reaktorů v elektrárnách Dukovany a Temelín, které produkují přibližně třetinu veškeré elektřiny v Česku. Majoritním vlastníkem ČEZ je stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám