Hlavní obsah

Uhelnou elektrárnu Počerady chceme prodat Tykačovi, potvrdil ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČEZ nyní plánuje prodat hnědouhelnou elektrárnu Počerady, uvedl člen představenstva Pavel Cyrani. Novým majitelem má být Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Uhelná elektrárna Počerady skupiny ČEZ na Lounsku

Článek

Uhelné Počerady jsou podle ČEZ na kraji technické životnosti. Výdaje na údržbu, provoz a investice by byly až pět miliard do roku 2023 a až 12 miliard do roku 2030, uvedli zástupci ČEZ na páteční tiskové konferenci.

Prodej Počerad kritizují ekologové, kteří usilují o ukončení provozu uhelné elektrárny. V červnu protestovali aktivisté na valné hromadě ČEZ.

Foto: Greenpeace - Petr Zewlakk Vrabec

Aktivisté protestují proti možnému prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady.

V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná z dnešní skupiny Sev.en Energy s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let, jejíž součástí byly i dvě opce na prodej elektrárny. První opci mohl ČEZ na základě smlouvy využít už v roce 2015.

Tehdy ji nevyužil a elektrárna zůstala jeho majetkem. O druhé opci na prodej k roku 2024 musí ČEZ rozhodnout do konce letošního roku. Pokud by této druhé opce využil, získal by za elektrárnu dvě miliardy korun.

ČEZ lákají malé jaderné reaktory. Podepsal dohodu s americkou firmou

Ekonomika

Člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani uvedl, že aktuální postoj společnosti se vztahuje k současným smlouvám. Podotkl, že stále platí, že polostátní firma bude elektrárnu provozovat až do roku 2024, novému majiteli připadne až poté.

Rozvoj lokality Počerady je podle firmy možný i po plánovaném prodeji uhelné elektrárny. Vzniknout by tam podle ní mohl nový plynový zdroj s výkonem až 800 megawattů (MW). ČEZ už v lokalitě provozuje paroplynovou elektrárnu s výkonem 838 MW. Stavba dalších plynových elektráren je možná v Prunéřově, Tušimicích nebo Mělníce, dodala firma.

ČEZ také oznámil, že plánuje do roku 2040 odstavit převážnou část uhelných elektráren. Jejich instalovaný výkon má klesnout z dnešních 6,2 gigawattu (GW) na 0,7 GW, což je výkon nového bloku v elektrárně Ledvice.

Reklama

Související články

ČEZ se chystá odejít z Rumunska

Energetická skupina ČEZ zřejmě odejde z Rumunska, chce prodat většinu svých tamních aktiv. Zájemci se o ně mohou hlásit do 25. září, následovat bude výzva...

Výběr článků

Načítám