Hlavní obsah

Tvrdý brexit ohrožuje oživení britské ekonomiky, zotavení by trvalo léta

Novinky, Bohumír Žídek

Pokud se Velké Británii nepodaří vyjednat obchodní dohodu s Evropskou unií (EU), vážně to ohrozí zotavení tamní ekonomiky z koronavirové krize. Tvrdý brexit by srazil růst ekonomiky příští rok o více než polovinu, takže by se z krize zotavila v roce 2024. Vyplývá to z analýzy společnosti KPMG, o níž informovaly deníky Guardian a Independent.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Aby 31. prosince nedošlo k tvrdému brexitu, je potřeba zhruba do poloviny prosince vyjednat obchodní dohodu mezi Bruselem a Londýnem.

Podle prognózy KPMG by scénář brexitu bez dohody srazil růst britského hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2021 na 4,4 procenta. V případě dohody společnost počítá s růstem ekonomiky o 10,1 procenta.

Aktuálně se předpokládá, že díky očekávanému oživení by se britská ekonomika mohla v roce 2022 vrátit na předcovidovou úroveň. V případě tvrdého brexitu by to trvalo o dva roky déle do roku 2024, tvrdí KPMG. Takový vývoj by byl mezi vyspělými ekonomikami zcela ojedinělý, podotkli autoři studie.

Londýnský Big Ben už odbíjí brexitu: Jak moc bude bolet? A koho víc?

Ekonomika

Vystoupení z EU nejvíce dopadá na výrobní sektor, zejména na textilky, chemický průmysl a výrobu elektronického zboží. Výkon tohoto odvětví by v případě tvrdého brexitu zůstal 12 procent pod úrovní před covidem.

Brexit oficiálně nastal již 31. ledna loňského roku. Díky jedenáctiměsíčnímu přechodnému období se však zatím příliš nezměnilo. Británie má i nadále díky výjimce přístup na společný trh, o ten však v případě tvrdého brexitu přijde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám