Hlavní obsah

„Kariérní psychopat“ Cummings opustil britského premiéra Johnsona

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Jeden z nejvlivnějších poradců britského premiéra a architekt brexitu Dominic Cummings dopustil v pátek svoji pozici v Downing Street. Udělal to poté, co ve středu rezignoval šéf komunikace a Cummingsův spojenec Lee Cain. Podle dostupných zdrojů k odchodu kontroverzního poradce přispěla premiérova snoubenka Carrie Symondsová.

Foto: John Sibley, Reuters

Poradce britského premiéra Dominic Cummings

Článek

Původně se očekávalo, že jeden z hlavních architektů brexitu i drtivého vítězství konzervativců v loňských parlamentních volbách zůstane v Johnsonových službách až do konce roku. Na přelomu prosince a ledna skončí takzvané přechodné období po odchodu z Evropské unie.  Ještě dopoledne Cummings BBC řekl, že se nic nezměnilo na jeho postoji vyjádřeném v lednu, že chce svou pozici opustit do konce tohoto roku. V médiích se spekulovalo, že funkci poradce opustí kolem Vánoc.

Ministr dopravy Grant Shapps v televizi Sky News řekl, že Cummings neplánoval na postu premiérova poradce zůstávat o mnoho déle než rok, respektive déle než do konce přechodného období, kdy se Británie přestane ve vztahu k EU řídit stejnými pravidly jako za svého členství v unii.

Konzervativní strana je v otázce Cummingse dlouhodobě rozdělená. Jedna část ho považuje za geniálního konzultanta, ta druhá zas za nebezpečného maniaka. Jako „kariérního psychopata“ ho ostatně kdysi označil tehdejší premiér David Cameron.

Britské společnosti leží Dominic Cummings v žaludku už dlouho. Naposledy ji naštval v květnu, když vyšlo najevo, že se i přes koronavirová opatření vydal na 425 km dlouhou cestu navštívit své rodiče. Zanedlouho na to onemocněl.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson s partnerkou Carrie Symondsovou

Brity rozčílil fakt, že jako potenciálně nakažlivý člověk nerespektoval pravidla, která sám pomáhal vytvořit.

Nejen opozice žádala jeho hlavu. Ta ale nepřišla. Cummings uspořádal zvláštní televizní brífink na zahradě, při kterém se své chování pokusil obhájit. Popřel, že by cokoli porušil, a odmítl se omluvit.

V pozadí Johnsonova snoubenka? 

U odchodu Cumminge zřejmě stála otázka postu personálního šéfa premiérova týmu. Tím se měl stát dosavadní ředitel komunikace Lee Cain. To mezi konzervativními poslanci i ministry vyvolalo rozpaky.

Cain je totiž považován za blízkého spojence Dominika Cummingse – vrchního poradce vlády a hlavního stratéga kampaně Vote Leave (Volte odchod), která před čtyřmi lety propagovala odchod Spojeného království z Evropské Unie.

Sám Cain se na oné kampani velmi aktivně podílel. Řada konzervativců tak v něm viděla Cummingsovu loutku a v jeho povýšení zvyšující se vliv výstředního stratéga. Proti Cainovu jmenování se měla údajně vyslovit i Johnsonova snoubenka Carrie Symondsová. Deník Telegraph doslova napsal, že krok „vetovala”. Sílí tak spekulace, že ve skutečnosti drží moc v rukou ona.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Aktivisté před parlamentem v Londýně vyzývají k odchodu z EU.

Stanici BBC ale Cummings sdělil, že se rozhodl odejít už dávno a rezignace jeho kolegy na to neměla vůbec vliv. „Kdyby neskočil, tak do něj někdo strčí,“ reagoval jeden z jeho spolupracovníků.

Požehnání, nebo chyba?

Ale ani nyní není Konzervativní strana zajedno. Podle části poslanců je Cummingsův odchod šancí na restart. Jeden z členů vlády dokonce krok označil za požehnání. „Jeden z poradců mi ale řekl, že nechat ho jít je obrovská chyba,“ popisuje sněmovní reportérka BBC Laura Kinsbergová.

Někteří konzervativci se totiž bojí, že bez něj bude strana zase vnímána jako skupina „bohatých jižanů”. Konzervativci přitom potřebují bodovat i u dělníků ze severu. „Opravdu mu záleží na životech pracující třídy,” cituje dalšího poradce deník The Times.

Konec sběračů jahod a barmanů? Británie chce už jen kvalifikované pracovníky z EU

Evropa

Osmačtyřicetiletý Cummings je pro premiéra nepostradatelným. Pomohl mu nabýt velké popularity, získat premiérské křeslo a nakonec i silnou většinu ve sněmovně. Otázkou ovšem je, jak dlouho má Boris Johnson ještě v plánu být premiérem. Jak před časem zjistil bulvární Sunday Mirror, přátelům si občas stěžuje na nízký premiérský plat.

Koneckonců nejvyššího cíle, který ho navždy zapíše historie, už Johnson téměř dosáhl: Spojené království opustilo Evropskou unii a od 1.1. 2021 už nebude vázáno ani jejími pravidly.

Na vnitrostranické „čachry“ rychle reagovali opoziční labouristé. „Jsme uprostřed pandemie, všichni se strachujeme o zdraví svých rodin, bojíme se o práci a tahle sebranka se tu hašteří za dveřmi Downing Street,“ tepal vládu předseda Keir Starmer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám