Hlavní obsah

Světová ekonomika poroste rychleji, odhaduje MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová ekonomika letos zrychlí tempo růstu na 3,5 procenta a posílí i příští rok, kdy by měl její růst dosáhnout 3,8 procenta. Předpověděl to v úterý Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém pololetním výhledu vydaném před jarním zasedáním světových finančních institucí ve Washingtonu.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Indická ekonomika roste podle MMF rychleji než Čína. Na snímku stavba výškových budov v Bombaji.

Článek

Podle MMF zůstává globální ekonomika pod vlivem posledních vln krizí nadále oslabená. Fond tentokrát nechal prognózu letošního růstu proti poslednímu odhadu beze změny, zatímco výhled na příští rok mírně zlepšil z dosud očekávaných 3,7 procenta. Loni světová ekonomika rostla o 3,3 procenta.

Fond v posledních letech své prognózy většinou postupně zhoršoval. MMF předpokládá, že ekonomiky vyspělého světa letos výrazně zesílí, zatímco rozvíjející se ekonomiky naopak zpomalí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česká ekonomika letos i podle nejnovějšího odhadu MMF poroste o 2,5 procenta a v příštím roce jí fond předpověděl zrychlení na 2,7 procenta. Fond odhaduje, že letos v Česku klesnou ceny o 0,1 procenta a příští rok dosáhne inflace 1,3 procenta. Nezaměstnanost by měla klesat a v roce 2016 dosáhnout 5,7 procenta.

Pro Slovensko fond letos odhaduje vzestup o 2,8 procenta a v roce 2016 posílení na 3,3 procenta.

USA rostou dvakrát rychleji než eurozóna

Fond zvýšil odhad růstu eurozóny,  jejíž ekonomika má letos i napřesrok růst o 1,5 procenta. Spojeným státům MMF na tento i příští rok předpovídá zrychlení růstu na 3,1 procenta z loňského tempa 2,4 procenta. Japonská ekonomika podle fondu po loňském poklesu obnoví růst zhruba jednoprocentním tempem.

U ruské ekonomiky čeká MMF letos pokles o 3,8 procenta. Z recese se podle odhadu nevymaní ani v roce 2016, kdy fond čeká pokles o 1,1 procenta.

Indie letos i v roce 2016 s růstem o 7,5 procenta předežene Čínu, kde MMF očekává zpomalování z letošních 6,8 procenta na 6,3 procenta příští rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám