Hlavní obsah

Studentům po jízdném zdražily o stovky měsíčně i koleje

Matěj Kučera, Právo, Matěj Kučera

Studenti si po zkrácení slev na jízdném připlatí i za ubytování na vysokoškolských kolejích. Důvodem jsou rostoucí ceny energií. Někde školám náklady na elektřinu a plyn stouply až o stovky procent, jako například na Masarykově univerzitě v Brně (MUNI).

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Zvýšení kolejného však není tak výrazné, a tak bude MUNI většinu nákladů na energie platit ze svých rezerv. Ubytování zdražuje i Univerzita Palackého v Olomouci (UPOL) nebo Univerzita Karlova (UK). Pomáhá stipendium.

Studentka UK Lucie, která bydlí v Praze na kolejích 17. listopadu ve dvoulůžkovém pokoji, platí za sebe 4000 korun měsíčně.

„Přesná částka zatím nebyla stanovena, ale počítám, že to zdražení bude okolo tisícovky. Za to už by se dalo bydlet někde na bytě se spolubydlícími. Ubytování mi zatím hradili rodiče, ale já už si ho chtěla platit sama. Bojím se, že si kvůli tomu budu muset sehnat ještě druhou práci, abych to utáhla,“ řekla Právu Lucie. Ta momentálně doučuje děti angličtinu a němčinu.

Studentce Tereze z Mendelovy univerzity v Brně, které zdražilo kolejné už od 1. ledna, většinu nákladů na ubytování pokryje stipendium. Na pokoji bydlí s kamarádkou.

„Nás se to moc nedotklo, platíme o 10 nebo o 15 korun za noc víc. Ubytovací stipendium pokryje většinu nákladů, ale samozřejmě ne všechny,“ řekla Právu Tereza. Ta pochází z Prahy a víc než náklady na ubytování jí vzrostly náklady na cestování. Ty se studentům zvýšily poté, co vláda od 1. dubna snížila slevu za jízdenky ve veřejné dopravě ze 75 na 50 procent.

Slevy na jízdné se od pátku sníží

Domácí

„Když jedu vlakem na víkend do Prahy, platím 140 korun. Připočtěte si cenu za zpáteční cestu a jste v tom skoro za tři sta. Dříve jsem za cestu z Brna do Prahy a zpět dala dohromady nějakých 130 korun. Cesty autobusem jsou sice levnější, ale spoje jsou často plné týden dopředu a často se o cestě do Prahy takhle dopředu nerozhoduju,“ uvedla Tereza. Na MUNI v Brně si studenti připlatí od 1. července.

„Např. cena kolejí na Vinařské vzrostla o 20 korun za noc, v jiných lokalitách pak průměrně o 36 korun za den. Hlavní příčinou jsou současné ceny energií, které za poslední dobu vzrostly způsobem, jaký nikdo z nás ještě nezažil. Cena plynu stoupla o 260 procent a cena elektřiny o 150 procent,“ řekl Právu mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

Studenti ve Vinařské doteď platili za jednolůžkový pokoj 5400 korun a za dvoulůžkový 5100 korun měsíčně za osobu. Nově to bude 6000 a 5700 korun měsíčně. Nová cena kolejného však nepokryje stoprocentně náklady na energie, a tak bude brněnská univerzita hradit jejich velkou část ze svých rezerv.

Plyn domácnostem zdraží letos ještě nejméně o polovinu

Ekonomika

„Bude nás to stát zhruba 60 milionů korun ročně,“ dodal Sajbot. Univerzita Palackého v Olomouci zdraží kolejné 1. září. Tam naposledy zvýšili ceny před dvěma lety. „Měsíční poplatek za ubytování na VŠ kolejích se od příštího akademického roku navýší u čtyřlůžkových pokojů zhruba o 180 korun za osobu, u jednolůžkových o přibližně 600 korun,“ uvedl mluvčí UP Egon Havrlant. Od září tak student na čtyřlůžkovém pokoji zaplatí 2280 korun měsíčně, na jednolůžkovém 4470 korun měsíčně.

„Důvodem je významný nárůst provozních nákladů od počátku letošního roku a další očekávaný růst nákladů například na energie,“ řekl Havrlant. V Olomouci však od září do kolejného zahrnou některé současné jednorázové poplatky, které byly dosud vybírány zvlášť, jako je například lednice na pokoji. Nepokryje to energie Univerzita Karlova zdraží od 1. června. Průměrně o 11 procent v závislosti na typu ubytování a lokalitě. I zde nové ceny za ubytování pokryjí pouze část nákladů na provoz.

„Navýšení, ke kterému dojde od 1. 6., pokrývá pouze z části nárůst cen, zejména energií. Pokud by se ceny vstupů i nadále zvyšovaly, nemůžeme vyloučit další aktualizaci cen kolejného,“ řekla Právu ředitelka kolejí a menz UK Miluše Valdová. Ačkoliv dochází ke zdražení kolejného v době výrazné inflace a rostou náklady například i na cestování, ani jedna z oslovených univerzit neplánuje navýšit ubytovací stipendia.

Firmy potřebují pětinásobek peněz na nákup plynu, zní z Pražské plynárenské

Válka na Ukrajině

„Samozřejmě chápeme, že se jedná o citlivou věc, která se dotýká prakticky každého. I z těchto důvodů je na našich kolejích např. praní prádla zdarma a ostatní služby už jsou součástí kolejného. Studenti si mohou zažádat např. o ubytovací stipen­dium, a pokud by se někdo ze studentů dostal do složité životní situace, může si také zažádat o stipendium v tíživé životní situaci,“ dodal k tomu mluvčí

Masarykovy univerzity Sajbot. Podle ředitelky kolejí a menz UK Valdové není ke zvyšování stipendií důvod. „Kolejné je i po zdražení výrazně nižší než aktuální tržní cena pronájmu bytů v okolí našich kolejí,“ uvedla. Ani v Olomouci zvýšení ubytovacích stipendií nezvažují.

Anketa

Omezuje vás zdražování?
Ano
76,8 %
Zatím ne
23,2 %
Celkem hlasovalo 10438 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám