Hlavní obsah

Firmy potřebují pětinásobek peněz na nákup plynu, zní z Pražské plynárenské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská plynárenská (PPAS), ale i další energetické firmy potřebují nyní oproti loňsku pětinásobně více peněz, aby mohly nakoupit plyn v potřebném množství. Při konferenci Institutu pro veřejnou diskusi to ve čtvrtek řekl člen představenstva Pražské plynárenské Petr Kovařík.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Naplnění zásobníků plynu na 80 procent kapacity bude podle Kovaříka firmy stát zhruba až 60 miliard korun, zatímco v loňském roce by naplnění zásobníků stálo přibližně 12 až 13 miliard korun.

"Náš byznys musí sehnat peníze a musí je sehnat teď," řekl Kovařík. Podle něj vznikly nové nároky na cash flow firem z důvodu různých druhů jištění, když například vzrostly garance u operátora trhu, zajištění na burze i garance u dodavatelů.

Pražská plynárenská má podle Kovaříka velkou výhodu v tom, že je vlastněná městem, nevýhodou ale podle něj je, že se současná situace stává politickým kolbištěm před podzimními komunálními volbami.

Zrušte si fixaci, je pro nás nevýhodná, přesvědčuje zákazníky Pražská plynárenská

Ekonomika

Obchodníci s energiemi skládají zálohy a garance pro případ, kdy by dodavatelé nemohli zaplatit za odebranou energii. Výše záruk přitom rostou s cenami energií. Dodavatelé záruky skládají buď v peněžní podobě, nebo formou bankovní záruky. Zálohy, které dodavatelé energií skládají jen u Operátora trhu s elektřinou (OTE), vzrostly meziročně k začátku dubna zhruba 2,5krát.

Bez podpory veřejného sektoru se podle Kovaříka energetické společnosti v současné době neobejdou. Evropská komise například podle něj doporučuje členským státům poskytnout garance na plnění zásobníků.

Německá státní investiční banka pak podle Kovaříka poskytuje úvěry pro energetické společnosti, Německo zároveň uvolní 1,5 miliardy eur (asi 37 miliard Kč) z rozpočtu na pořízení dodatečných zásob plynu. Podporu od státu mohou energetičtí dodavatelé získat také ve Velké Británii, dodal.

Česko naplní zásobníky plynu nejméně na 80 procent, rozhodl ministr

Ekonomika

Stát připraví pro obchodníky kompenzace

Zásobníky plynu v České republice mají být před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent. Mimořádným opatřením o tom nedávno rozhodl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN).

Dosud měly být před zimou zásobníky naplněné nejméně z 30 procent. Stát podle ministra připraví kompenzace pro obchodníky, které budou krýt rozdíl mezi vyšší, letní a nižší, zimní cenou.

Na finanční náročnosti naplnění zásobníků plynem se shodují i další firmy. "Obecně lze říci, že skladování zemního plynu se proti předchozím letům výrazně prodražilo, a tedy zatíží více i naši společnost," řekla mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Plnění zásobníků plynem je finančně náročné, tvrdí obchodníci

Válka na Ukrajině

"Finančně je za současné situace plnění zásobníků velmi nákladné a nese s sebou pro všechny hráče velká finanční rizika. Právě ty se snaží svým postupem ministerstvo průmyslu a obchodu zmírnit," dodal mluvčí firmy innogy Martin Chalupský.

Reklama

Výběr článků

Načítám