Hlavní obsah

Strávníci už zase míří k výdejním okénkům

Od jara to má většina podniků už nacvičené – jídlo vydávají příchozím okénkem, někdo si ho objedná předem. Jak ale tvrdí provozovatelé restaurací, kaváren nebo bister, nejde rozhodně o počin, který by byl dlouhodobě udržitelný.

Foto: Novinky

Restaurace s výdejním okénkem

Článek

Zatímco z restaurace Charlie’s Street v prvním patře největšího moravského nákupního a zábavního centra Olympia se ve středu dalo jídlo pořídit jen „výdejním okénkem“, které představoval vchod do lokálu, před většinou sousedních bufetů s různými druhy kuchyní se nadále jídlo konzumovalo u stolů. „O tomto problému víme a v současné době ho řeší vedení centra,“ řekl Právu pracovník z oddělení ostrahy.

Také v Mladé Boleslavi začaly ve středu restaurace prodávat obědy přes výdejní okénko, ale moc zákazníků neměly. „Od rána lije jak z konve, kdo by tady v tomhle počasí stál,“ říkal číšník jedné z restaurací. „Lidi si buď uvaří doma, nebo si zavolají pro čínu či pizzu, kterou jim dovezou až domů. A škodováci mají obědy za pár korun ve fabrice, tak nemají důvod chodit sem. Zimu přežijí jen ty nejsilnější podniky. Spousta z nás bude bez práce,“ obával se číšník.

Noční můra je zpátky, zoufají si hospodští

Domácí

„Obědové okénko se ekonomicky nevyplatí. Restaurace stojí na konzumaci nápojů. Toto se dělá jen proto, aby aspoň nějaký příjem byl,“ svěřil se Právu číšník v jihlavské restauraci poblíž pivovaru.

V zásadě totéž potvrdil i majitel restaurace Spartak v sousedství fotbalového stadionu Roman Charvát. Jedna z oblíbených jihlavských adres pro strávníky se na mapě nouzového stavu, průběžně aktualizované na městském webu, objevila hned v první desítce.

„Nemůžeme mít zavřeno 14 dnů bez jakéhokoli příjmu,“ zmínil šéf provozovny. Podle zkušeností z jara odhadl, že počet strávníků se během takového opatření smrskne až na čtvrtinu, hlavně stálí hosté jsou ale za tuto službu rádi.

„Je to přece jen o něco klidnější než z jara, kdy jsme na aspoň takovou možnost čekali měsíc. Tehdy byli lidé hodně vyplašení, dnes není problém ani se zásobováním. Hosté si zvykli průběžně volat, co chtějí, dostanou do menuboxu,“ uvedl restauratér s 25letou praxí v oboru. Jak dodal, 14 dnům pro návrat hostů moc nevěří, ale doufá, že to aspoň nebude déle než měsíc.

Zavřely restaurace i cukrárny

Koronavirus

Českých Budějovicích mnoho restaurací a hostinců opět spojilo výdej jídla s podporou lékařů, zdravotníků a záchranných sborů. „Všichni se mohou těšit na naše lívance, dortíky, buchty, koláče, poctivé polévky, domácí limonády. Obnovujeme i naši jarní službu lékařům, zdravotníkům a záchranným sborům, přijďte si do okýnka pro kafe a svačinu, zveme vás,“ sdělila Právu Tereza Benešová z Café Datel v Piaristické ulici v centru města.

Pomáhají i města

Tichá kavárna nedaleko stanice metra Ládví v Praze 8 otevřela v úterý výdejové okénko, stejně jako v březnu. „Lidé si můžou přijít pro náš klasický kavárenský sortiment. Nabízíme všechny druhy káv, samozřejmě i naše zákusky z Tiché cukrárny i palačinky,“ přiblížil Právu Leoš Mačák z Tiché kavárny, kde obsluhují neslyšící.

Nabídka kavárny se každý den mění. V úterý byl například ořechový a čokoládový dort a bezlepkový makovotvarohový koláč.

První vlna nás finančně vyčerpala. Důvěru v pomoc už nemám, říká restauratér

Ekonomika

Dát co nejvíce lidem vědět, kde se mohou stále dobře najíst, se snaží také mnohá města v Česku. Radnice Prahy 6 začala sbírat informace o otevřených okénkách, aby lidé měli náležitý přehled a aby v této nelehké době podpořila místní podnikatele.

„Rádi bychom, abyste buď jako provozovatelé, nebo jako nezávislí spotteři poslali informace o rozvozech a otevřených okýnkách na gis@praha6.cz,“ vyzývá obec na webu. Všechny informace pak pohodlně zájemci zjistí právě na geoportálu https://gis.praha6.cz/.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám