Hlavní obsah

Stávka na německé železnici skončila. Může přijít další a delší, hrozí odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stávka strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) ve středu podle plánu ve 02:00 skončila. Společnost teď obnovuje provoz podle běžných jízdních řádů. Protest zahájili v sobotu odpoledne strojvedoucí nákladních vlaků, v pondělí nad ránem se k nim přidali jejich kolegové z osobní dopravy.

Foto: AP

Další stávka na německé železnici je u konce. Odbory nevylučují, že budou stávkovat znovu.

Článek

„Stovky zaměstnanců v centrálách, dílnách a také palubní servis v úterý a v noci pracovaly na tom, aby mohlo být asi 860 dálkových vlaků a okolo 21 tisíc regionálních vlaků a vlaků městské železnice S-Bahn opět vypraveno v normálním provozu,” uvedly DB.

Odborový svaz strojvedoucích (GDL), který tento měsíc stávkoval již podruhé, chce dosáhnout ještě letos zvýšení mezd o 1,4 procenta a v nadcházejícím roce o dalších 1,8 procenta.

Požaduje také jednorázový příspěvek 600 eur (zhruba 15 300 Kč) kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19.

Strojvedoucí mají vztek. Železniční dopravu v Německu ochromila stávka

Ekonomika

DB nabízejí vyšší mzdy od roku 2022, argumentují přitom hospodářskými dopady pandemie, o příspěvku ale chtějí jednat.

Šéf GDL Claus Weselsky již varoval, že skončená stávka nemusí být poslední a že nyní bude záležet na DB, s jakou nabídkou přijde. „Můžeme stávkovat déle než teď,” nechal se slyšet.

Reklama

Související témata:

Související články

Nástupce Merkelové stahuje CDU ke dnu

Němečtí sociální demokraté (SPD) se radují. Poprvé po 15 letech předstihli v předvolebním průzkumu v stranu kancléřky Angely Merkelové Křesťanskodemokratickou...

Výběr článků

Načítám