Hlavní obsah

Nástupce Merkelové stahuje CDU ke dnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Němečtí sociální demokraté (SPD) se radují. Poprvé po 15 letech předstihli v předvolebním průzkumu v stranu kancléřky Angely Merkelové Křesťanskodemokratickou unii Německa (CDU). Pokud by se nyní konaly volby do německého Spolkového sněmu (Bundestagu), sociální demokraté by získali 23 procent, uvedla společnosti Forsa v průzkumu pro televizní stanici RTL.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Armin Laschet

Článek

Koalici CDU s bavorskou Křesťansko-sociální unií (CSU) by v tuto chvíli podle průzkumu podpořilo 22 procent voličů.

Strmý pád postihl i německé Zelené. Těm by nyní dalo svůj hlas 18 procent voličů. Oproti minulému průzkumu ztratili jeden procentní bod. Ještě donedávna přitom průzkumy tuto stranu favorizovaly, když v nich dosahovala i 26procentní podpory.

Liberální Svobodná demokratická strana (FDP) by podle průzkumu získala ve volbách 12 procent. Straně Alternativa pro Německo (AfD) průzkum přisuzuje 10 procent. Postkomunistická Die Linke (Levice) by získala šest procent.

SPD stále posiluje

Naposledy se sociálním demokratům podařilo předstihnout CDU/CSU v listopadu roku 2006, připomněla společnost Forsa. Podle ní SPD stále posiluje. Ve srovnání se stejným průzkumem z minulého týdne si SPD připsala o dva procentní body více.

Pokud by zářijové volby do Bundestagu dopadly podle tohoto průzkumu, není možné sestavit ani koalici CDU/CSU se Zelenými, ani velkou koalici SPD a CDU/CSU.

Vládnout by mohla takzvaná jamajská koalice (podle barev jamajské vlajky) CDU/CSU + Zelení + FDP, případně koalice CDU/CSU + SPD + FDP. První koalice by měla 52procentní většinu, druhá 57procentní.

CDU/CSU i Zelení se propadli

CDU/CSU se stále více propadá. Její nejnovější výsledek je nejhorší od roku 1984. Ještě v polovině července přitom v průzkumech byl zisk CDU/CSU téměř dvojnásobný proti tomu, co šetření předpovídalo SPD.

Foto: Profimedia.cz

Kandidát německých sociálních demokratů na post kancléře Olaf Scholz

Na propadu volebních preferencí CDU/CSU se čím dál více projevuje nevýraznost kandidáta na post kancléře Armina Lascheta (CDU) a chyby, jež vrší jednu za druhou, domnívají se politologové.

Kandidát na kancléře se na místě apokalypsy smál

Zahraniční

Nejdříve to bylo jeho vystupování a nemístné vtipkování při návštěvě oblastí těžce poškozených bleskovými povodněmi. Současně jako premiér spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, která patří mezi zasažené bleskovými záplavami, se na něj snáší kritika za selhání systému varování a neschopnost obyvatele včas evakuovat. Ani on se navíc nevyhnul obvinění z plagiátorství při psaní své knihy.

Foto: Pool, Reuters

Armin Laschet se smál během projevu prezidenta v záplavami postižené oblasti

Merkelová se jasně postavila za chabého Lascheta

Evropa

Podobný osud potkal Zelené. Ještě v dubnu to vypadalo na vítězné tažení Zelených v čele s lídryní Annalenou Baerbockovou do Spolkového sněmu. Jenže poté se provalila aféra kolem její knihy s názvem Jetz (Nyní), kdy byla obviněna z plagiátorství. Zjistilo se, že její kniha je opsaná od a až do zet.

Reklama

Výběr článků

Načítám