Hlavní obsah

Stát zvýhodnil zkrácené úvazky, má to zvýšit jejich počet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí zaměstnaných na zkrácený pracovní úvazek by se v dohledné době mohl rozšířit až o 50 tisíc. A to díky tomu, že se firmám, které je zaměstnávají, sníží odvody na sociální pojištění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Předpokládá to ministerstvo práce a sociálních věcí v novele o pojistném na sociální zabezpečení, kterou ve středu schválil Senát. V současnosti tyto pracovní úvazky využívá zhruba 240 tisíc lidí.

Podle novely dostanou firmy, které přijmou na zkrácený pracovní úvazek vybrané skupiny osob – například rodiče dětí mladších 10 let, lidi starší 55 let či ty, kteří plně pečují o staré, vážně nemocné nebo hendikepované členy své rodiny – pětiprocentní slevu na odvodech, které na ně platí na sociálním pojištění. To je v současnosti 24,8 procenta vyměřovacího základu zaměstnance, tedy zjednodušeně jeho hrubé mzdy.

Stát chce podpořit zkrácené úvazky slevou na pojistném

Ekonomika

Příjem takto zaměstnaných lidí nebude moci překročit 1,5násobek průměrné mzdy, přičemž mohou odpracovat mezi 8 až 30 hodinami týdně.

„Je to nastaveno tak, aby tady byla kontrola ze strany České správy sociálního zabezpečení, kdy si zaměstnavatel předtím, než tento krok udělá, musí u ní ověřit, zdali už na zaměstnance nečerpá tuto formu slevy jiný zaměstnavatel,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Sleva na pojistném se bude ještě vztahovat na zaměstnávání osob mladších 21 let, u nich ale nebude podmínkou zkrácený úvazek.

Reklama

Výběr článků

Načítám