Hlavní obsah

Soumrak uhlí v USA. Největší soukromá těžařská firma krachuje

Novinky, tov

Společnost Murray Energy, největší soukromý těžař uhlí ve Spojených státech, v úterý požádala o bankrotovou ochranu. Informoval o tom server CNN. Podle něj je to další důkaz neodvratného konce uhelného průmyslu v USA.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Buldozer přesouvá uhlí těžební firmy Murray Energy v Ohiu.

Článek

Problémy Murray Energy se kupily poslední léta. Tento měsíc ratingová firma S konstatovala, že firma není schopná splácet závazky. Firma se současně s vyhlášením bankrotu dohodla na restrukturalizaci s klíčovými věřiteli, kterým dluží asi 1,7 miliardy dolarů. Firma v úterý oznámila, že se jí podařilo získat úvěr 350 milionů dolarů na zajištění provozu během restrukturalizace, budoucnost firmy je ale nejasná.

Robert Murray, který se dříve prohlašoval za „uhelného krále“, skončil v čele firmy, vedení převzal finanční ředitel. Murray Energy má přes sedm tisíc zaměstnanců a provozovala 17 dolů ve státech Alabama, Illinois, Kentucky, Ohio, Utah a Západní Virginie.

Havlíček: Bez jádra to bude uhlí

Ekonomika

Americký prezident Donald Trump při volbách 2016 sliboval „znovuzrození“ uhelného průmyslu, zmírnil regulaci v oblasti životního prostředí, dokonce do čela úřadu jmenoval bývalého uhelného lobbistu. Ani to ale uhlí nezachránilo proti tlakům na trhu. Uhlí už nedokáže konkurovat levnému zemnímu plynu a klesajícím cenám solární a větrné energie, píše CNN. Energetické firmy uhlí rychle nahrazují čistšími alternativami.

Horníci v USA na to doplatí nejen ztrátou pracovních míst, ale bankrot firmy podle serveru může mít dopad i na jejich sociální a zdravotní benefity. Murray Energy je totiž posledním velkým přispěvatelem do penzijního fondu pro horníky United Mine Workers Of America.

Útlum těžby uhlí z ekonomických i ekologických důvodů probíhá, nebo jej chystá i řada zemí Evropy včetně Česka. Jednou z mála výjimek je Polsko, kde letos otevřeli nový uhelný důl na jihu země.

Reklama

Související témata:

Související články

Na jihu Polska otevřeli nový uhelný důl

Na jihu Polska, ve městě Jastrzębie-Zdrój u českých hranic, byl ve středu oficiálně otevřen nový uhelný důl, první v zemi po 25 letech. Na slavnosti polský...

Výběr článků

Načítám