Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu OKD na Bakalu o 24,5 miliardy korun

Krajský soud v Ostravě v pátek zamítl společnou žalobu, v níž těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) žádala od firmy New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakaly více než 24,5 miliardy korun mimo jiné za podle ní neoprávněně vyplácené dividendy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

Podle soudu výplaty dividend byly podle zákona, řekla mluvčí soudu Veronika Ralevská.

"Soud dospěl k závěru, že veškeré distribuce, tedy podíly i dividendy, které byly vypláceny v letech 2006 až 2012 hlavnímu akcionáři, tedy NWR, byly provedeny v souladu se zákonem. Úroveň vlastního kapitálu v době, kdy bylo plnění poskytnuto, výplatu dividend umožňovala," řekla Ralevská.

Nárok Citibank na 10 miliard vůči OKD platí, rozhodl soud

Ekonomika

Společnost OKD tedy podle soudu vytvářela veškeré rezervy, které podle právního předpisu tvořit měla.

"Zdeňka Bakalu těší, že po pěti letech zkoumání dospěl nezávislý soud k závěru, že rozhodnutí NWR o výplatě dividend, tvorbě rezerv a dalších finančních transakcích probíhala vždy v souladu se zákonem. Vítáme, že dnešní rozsudek potvrdil závěry nedávno ukončeného vyšetřování policie a státního zastupitelství a že i soud odmítl obvinění související s kauzou OKD jako neopodstatněná," sdělila Bakalova mluvčí Šárka Samková.

Kauza privatizace OKD definitivně u konce, soud odmítl dovolání

Krimi

OKD podala žalobu v roce 2016 poté, co se firma dostala do úpadku. Do potíží se společnost dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama, věřitelé pak přihlásili pohledávky za více než 23 miliard korun. Firma poté prošla reorganizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám