Hlavní obsah

Nárok Citibank na 10 miliard vůči OKD platí, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě ve středu rozhodl o tom, že nároky londýnské Citibank na zařazení více než desetimiliardových pohledávek do insolvenčního řízení se společností OKD jsou oprávněné. Jde již o druhý stejný verdikt tohoto soudu v pořadí. Ten původní zrušil odvolací Vrchní soud v Olomouci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

Sporem mezi insolvenčním správcem OKD a londýnskou Citibank se soudy zabývají už od roku 2016, kdy banka napadla rozhodnutí insolvenčního správce o neplatnosti jejích dvou pohledávek na více než deset miliard korun. Pohledávky měly vzniknout ručením společnosti OKD za půjčku její tehdejší mateřské společnosti NWR, která ale dluh nesplatila.

Citibank ve sporu požaduje, aby do insolvenčního řízení byly její pohledávky vůči OKD zařazeny, insolvenční správce to ale dlouhodobě odmítá s tím, že smlouvy nejsou platné.

Krajský soud dal nejprve zapravdu Citibank, odvolací Vrchní soud v Olomouci ale rozsudek zrušil a spor vrátil ostravskému soudu k novému přehodnocení okolností vzniku pohledávky.

Pohledávky Citibank za OKD platí, rozhodl soud

Ekonomika

I napodruhé teď ostravský soud na základě nově vypracovaných znaleckých posudků rozhodl stejně jako poprvé.

Adekvátnost protiplnění

Krajský soud v Ostravě se nyní na základě verdiktu odvolací instance zabýval zejména adekvátnosti protiplnění.

„Odpůrčí žalobu insolvenčního správce OKD soud dnes zamítl. Dospěl k závěru, že protiplnění, které získala jako ručitel společnost OKD za smlouvy o úvěru a emisi dluhopisů bylo přiměřené. Pohledávky společnosti Citibank vůči společnosti OKD jsou tedy po právu,“ řekla novinářům mluvčí soudu Veronika Ralevská.

Rozsudek ale zatím stále není pravomocný, insolvenční správce se proti němu může do 15 dnů znovu odvolat.

Reklama

Výběr článků

Načítám