Hlavní obsah

Slovensko razantně snížilo daně podnikatelům a menším firmám

Právo, Novinky, ivi, tov

Slovensko od začátku letošního roku výrazně snížilo daně z příjmů pro živnostníky a menší firmy. Česko se tak razantního snižování daní neodvážilo, některé daně naopak stouply.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

V rámci sociálního balíčku snížila slovenská vláda od 1. ledna 2020 sazbu daně z příjmů menším firmám a živnostníkům z 21 na 15 procent. Tato změna se týká živnostníků a firem, jejichž roční příjem z podnikání nepřesáhne 100 tisíc eur (2,5 milionu korun).

Od ledna 2020 snížilo Slovensko rovněž daň z přidané hodnoty (DPH) na vybrané druhy potravin z dvaceti na deset procent. Dopad snížení DPH na státní rozpočet představuje podle odhadů 65 milionů eur (1,6 miliardy korun), u firem a živnostníků asi 57 milionů eur. Vzhledem k celkovým daňovým příjmům SR kolem 13 miliard eur (328 miliard korun) to není zásadní podíl, jde o necelé procento.

Pro návrh poslanců vládní Slovenské národní strany (SNS) na podzim hlasovalo 109 poslanců ze 134 přítomných. Ještě před tím SNS navrhovala snížení daně pro všechny firmy, bez limitu 100 tisíc eur. Někteří zástupci podnikatelů to označili za nespravedlivé.

„Jsme pro systematickou úpravu daňového systému,“ řekl agentuře SITA ředitel podnikatelské aliance Peter Serina.

Slovensko dříve čelilo kritice, že má daňové zatížení firem příliš vysoké. V Česku je daň z příjmů firem 19 procent, podnikatelé jako fyzické osoby (OSVČ) platí 15 procent z příjmů po odečtení nákladů.

Česko výraznější snížení nechystá

V Česku není podobně výrazné snižování daní z příjmů na pořadu dne. K určité úlevě v daňové oblasti ale došlo.

Loterie se zdaní, lihoviny a cigarety zdraží. Zeman podepsal zvýšení daní

Ekonomika

Ministerstvo financí na dotaz Novinek spočítalo, že v posledních pěti letech snížilo daňovou zátěž o skoro 100 miliard. A to formou rozšíření druhé snížené sazby DPH ve výši 10 procent, snížením DPH například na stravovací služby, vodné nebo noviny a časopisy. Připomnělo také navýšení výdajových paušálů pro živnostníky, zvýšení slev na děti nebo vrácení slevy na dani pracujícím důchodcům.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) plánuje v daňovém balíčku pro rok 2021 navrhnout zrušení superhrubé mzdy, což je však předmětem diskusí ve vládní koalici – ČSSD se obává dopadu na rozpočet.

V případě zrušení superhrubé mzdy by se podle Schillerové zavedla daň 19 procent. Nyní je podle ní efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Daňové zatížení by se tak snížilo zhruba o procentní bod, což není moc.

ČSSD odmítá zrušit superhrubou mzdu. Lidem by totiž zbylo víc z výplaty

Domácí

„Zůstávají tam určitá problematická místa, protože by to pro některé skupiny obyvatel de facto znamenalo zvýšení zdanění,“ uvedla začátkem ledna ministryně. Zmiňované zvýšení by se mohlo týkat některých případů živnostníků. Dodala, že finální návrh bude vycházet z toho, na čem se dohodnou vládní ANO a ČSSD.

Na druhou stranu ministerstvo financí prosadilo zvýšení spotřební daně u tabáku a alkoholu, loterijní daně a nově platí i lidé daň z výher nad milion korun.

Resort argumentuje, že toto zvýšení daní má chránit před neřestmi. Analytici nicméně připomínají, že jsou i vítaným příjmem státního rozpočtu, který loni hospodařil se schodkem 28,5 miliardy, nejvyšším za poslední čtyři roky.

Státní rozpočet skončil ve schodku 28,5 miliardy, oznámila Schillerová

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám