Hlavní obsah

Loterie se zdaní, lihoviny a cigarety zdraží. Zeman podepsal zvýšení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin se od příštího roku zvýší, vzroste i zdanění loterií. Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí na 2000 korun. Vládní daňový balíček, který daně a poplatek zvyšuje, ve čtvrtek v Lánech podepsal prezident Miloš Zeman za přítomnosti ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Fotoarchiv KPR

Zákon podepsal prezident Miloš Zeman za přítomnosti ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO).

Článek

Vláda návrh zvýšení spotřební daně obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Mezi její argumenty patří i to, že vzhledem k růstu příjmů jsou cigarety i alkohol dostupnější.

Opozice kabinet během projednávání ve Sněmovně obviňovala, že mu jde jen o hledání peněz do státního rozpočtu. Ministryně Schillerová k tomu ve Sněmovně řekla, že vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby, a tím omezit související zdravotní problémy.

Cigarety podraží i v příštích letech, ministerstvo chystá další zdanění

Ekonomika

V případě zdanění hazardu se sazby zdanění loterií, které odvádí provozovatel her, zvyšují z nynějších 23 procent až na 35 procent. Zdanění ostatních druhů hazardu, třeba z automatů nebo tombol, zůstává na dosavadní úrovni. Loterijní společnost Sazka už se kvůli zvýšení sazby daně obrátila se stížností k Evropské komisi.

Zdanění výher

Hráči budou zdaňovat výhry od jednoho milionu korun, odvedou státu 15 procent. Vláda původně navrhovala limit 100 000 korun. Bude platit srážková daň pro loterie, tomboly a účtenkovou loterii.

Například manželé, kteří si ve čtvrtek přišli pro čtvrt miliardy vyhrané ve Sportce, by o dva týdny později zaplatili 38 milionů.

Vyhnuli se obří dani: Manželé ze středních Čech si přišli pro čtvrtmiliardovou výhru

Domácí

Veřejné rozpočty by podle propočtů ministerstva financí měly zvýšením daní získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun.

Zvýšení daní schválila v úterý Sněmovna, poslanci přehlasovali Senát.  Horní komora chtěla mimo jiné zachovat poplatek za vklad na současné úrovni a odmítla Sněmovnou schválené vyšší zdanění loterií. Senát chtěl také proti vládnímu návrhu upravit daňovou uznatelnost technických rezerv v pojišťovnictví. Pro sněmovní verzi hlasovalo 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM, k přehlasování Senátu jich bylo zapotřebí nejméně 101.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám