Hlavní obsah

Schillerová s plošným příspěvkem pro lidi v karanténě nesouhlasí

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda by podle ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Jany Maláčové (ČSSD) měla po opakovaném odkladu dnes projednat příspěvek pro lidi v karanténě kvůli covidu. Bonus má být motivací, aby nemocní lidé a jejich kontakty zůstávali doma, což kvůli snížení příjmu nezřídka nedělají. S plošným příspěvkem ale nesouhlasí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová.

Článek

„Návrh MPSV nepovede ve svém důsledku k řešení problému. Zvýhodňuje lidi v karanténě před skutečně nemocnými, a navíc bonifikuje i zdravé lidi, kteří o své vůli vycestují do zahraničí a po návratu musí do karantény,“ sdělil Právu Tomáš Weiss z tiskového oddělení resortu financí. Příspěvek by podle něj také zatížil státní pokladnu.

ČSSD chce jednat

Šéf ČSSD Jan Hamáček včera řekl, že soc. dem. je ochotna o parametrech jednat. Podle Maláčové by příplatek k ne­mocenské mohl činit 375 Kč denně. Variantou by bylo zvýšení nemocenské ze 60 na 90 procent.

Ministerstvo financí by ale upřednostnilo jinou cestu. „Problematiku výpadku příjmů lidí v karanténě navrhujeme řešit cíleně, a to u rodin s nízkými příjmy. Zde považujeme za správné zavedení mimořádné dávky spojené s nárokem na přídavek na dítě,“ řekl Právu mluvčí Weiss.

Reklama

Výběr článků

Načítám