Hlavní obsah

Rusnok: Konflikt na Ukrajině zvýší inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou podle guvernéra České národní banky (ČNB) Jiřího Rusnoka zvýší inflaci. Růst by měla především kvůli vyšším cenám plynu a ropy. Zároveň aktuální vývoj ve srovnání s odhady ČNB pravděpodobně oddaluje návrat inflace k dvouprocentnímu cíli, nicméně ke dvěma procentům by se inflace měla dostat v příštím roce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

„Bohužel je to věc (pozn. konflikt) z pohledu našeho hlavního úkolu cenové stability spíše negativní. Bude to mít proinflační efekt. Hlavně se to do inflace promítne přes ceny plynu, ropy a zprostředkovaně i dalších energií. Z hlediska ekonomického růstu bych to viděl jako negativní faktor,” uvedl Rusnok v pořadu Interview Plus Českého rozhlasu Plus.

Plyn z Ruska proudí, ale prudce zdražuje

Ekonomika

Podle odhadů ČNB by měla inflace v druhém pololetí začít viditelně klesat a na konci roku by se mohla podle Rusnoka přiblížit až ke třem procentům. „Celé první pololetí bude zvýšená inflace. V březnu a dubnu to může být i přes deset procent. Bohužel ale de facto válka na východní Ukrajině může okolnosti změnit,” uvedl dále guvernér.

„Obávám se, že to změní okolnosti spíše inflačním směrem a návrat k normálu se tak může oddálit. Dříve nebo později, spíše až později v příštím roce bychom se měli vracet k dvouprocentnímu inflačnímu cíli,” dodal.

Rusnok: Další výrazné zvýšení sazeb nebude potřeba, když vyjdou předpovědi

Ekonomika

Meziroční inflace v lednu podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupla na 9,9 procenta. Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu byl nejvyšší od července 1998. ČNB v únorové makroekonomické prognóze čeká letos průměrnou inflaci 8,5 procenta. Příští rok by pak inflace měla podle odhadu centrální banky klesnout na 2,3 procenta.

Inflace v EU zaskočila analytiky a vystřelila ještě výš. ČR ji má třetí nejvyšší

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám