Hlavní obsah

Rusnok: Další výrazné zvýšení sazeb nebude potřeba, když vyjdou předpovědi

Pokud se naplní nová prognóza České národní banky, jež počítá letos s růstem ekonomiky na tři procenta a průměrnou inflací 8,5 procenta, nebude už další výrazné zvyšování úrokových sazeb potřeba. Na tiskové konferenci po jednání Rady ČNB to řekl její guvernér Jiří Rusnok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Článek

„Pokud by se naplnily všechny předpoklady prognózy, tak v podstatě už by neměla vznikat nějaká výraznější potřeba dalšího zpřísňování měnové politiky prostřednictvím sazeb,“ oznámil Rusnok.

Zároveň ale podotkl, že rada vnímá možná proinflační rizika, jež by očekávaný vývoj narušila. V takovém případě by podle něj byly potřeba další kroky ve směru zpřísnění.

„Nicméně odhad z dnešního pohledu by byl čistou spekulací. Žijeme v ohromné nejistotě mnoha faktorů, které mají na výsledek vliv. Zejména inflace a její další výhled. Nevíme, jak dopadl leden, a nevíme, jak dopadnou další měsíce tohoto roku,“ dodal.

Inflace bude letos 8,5 procenta, očekává ČNB

Ekonomika

ČNB ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. To je nejvyšší hodnota od ledna 2002. Jednalo se o čtvrté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám