Hlavní obsah

Inflace v EU zaskočila analytiky a vystřelila ještě výš. ČR ji má třetí nejvyšší

Míra inflace v eurozóně byla v lednu na 5,1 procenta, tedy nejvýše od roku 1999. Ve své konečné zprávě to ve středu uvedl evropský statistický úřad Eurostat, a potvrdil tak svůj dřívější odhad. V celé Evropské unii míra inflace stoupla na 5,6 procenta z prosincových 5,3 procenta. V České republice byla třetí nejvyšší.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výsledek byl překvapivý, analytici totiž podle agentury Reuters očekávali, že tlak na růst cen poleví a míra inflace z prosincových pěti procent klesne zhruba na 4,4 procenta.

Stejně jako v předchozích měsících se i v lednu zvyšovaly hlavně ceny energií a potravin, vysoko ale zůstávají i ceny služeb a průmyslového zboží.

Loni v lednu činila míra inflace v eurozóně 0,9 procenta. V celé Unii byla na 1,2 procenta.

V ČR třetí nejvyšší

Nejnižší míru inflace vykázala minulý měsíc Francie s 3,3 procenta, Portugalsko s 3,4 a Švédsko s 3,9 procenta. Nejvyšší míru inflace zaznamenali v Litvě (12,3 procenta), Estonsku (11 procent) a v České republice (8,8 procenta). Ve srovnání s prosincem se růst cen v osmi členských státech zpomalil a v 19 zrychlil.

Česká inflace je výrazně vyšší než v EU. A ceny ještě porostou

Ekonomika

Míra inflace tak v 19 zemích platících eurem zůstává vysoko nad cílem Evropské centrální banky (ECB), která jej stanovila na dvě procenta. ECB už letos nevylučuje zvýšení sazeb, finanční trhy se zvýšením základní úrokové sazby počítají. O dalších krocích banka rozhodne v březnu.

Český statistický úřad používá jinou metodiku výpočtu. Podle jeho údajů činila míra inflace v ČR v lednu 9,9 procenta a byla nejvyšší od července 1998.

Reklama

Výběr článků

Načítám