Hlavní obsah

Reformu penzí drží Maláčová zatím pod pokličkou

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) už má připravenou reformu penzí, šéfka resortu Jana Maláčová (ČSSD) ji ale představí až po jednání koaliční rady v polovině ledna. Právu to sdělila mluvčí ministerstva Kristýna Křupková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová na pondělní schůzi vlády.

Článek

Maláčová reformu podle svých dřívějších vyjádření chtěla představit ještě do konce roku. Před tím, než s ní seznámí veřejnost, ji ale chce podle Křupkové projednat s koaličním partnerem, hnutím ANO.

Ještě v září se Maláčová zdráhala chystané změny v penzích označit za reformu, hovořila pouze o „adaptaci“ důchodového systému, která má zahrnovat devět změn parametrů. Patřit mezi ně má dřívější důchod pro náročné profese, úprava penzí pečujících osob či přenastavení třetího pilíře.

Maláčová nastínila řešení penzí: Minimální důchod a nadstavba podle odvodů

Domácí

Důchodový věk se zvyšovat nebude

Na konci září ministryně ale už o reformě hovořila. Penzijní systém by podle ní měl mít tři pilíře včetně nového, nultého, z něhož by měl být vyplácen státem garantovaný minimální důchod.

Penze chce přitom financovat mj. z vyššího zdanění právnických osob. Sociální demokraté se stále nevzdávají ani svého plánu na zavedení sektorové bankovní daně, se kterým však ANO nesouhlasí.

Na říjnové konferenci o budoucnosti penzí v Česku předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová uvedla, že odborníci na důchodovou problematiku se začínají na změně systému penzí již shodovat.

Adaptace místo reformy? Hrozí nízké důchody, práce do 69 let nebo obří deficit

Ekonomika

„Snad se nám tu rýsuje shoda na základním řešení a prvním kroku změn penzijního systému,“ prohlásila tehdy Nerudová. Podle ní by první fáze měla zahrnovat „konsolidaci na straně výdajů“, k níž by přispělo rozdělení průběžného systému na nultý solidární pilíř s penězi ze státního rozpočtu a na zásluhovou část s pojistným.

Vláda Andreje Babiše (ANO) uvedla důchodovou reformu ve svém programu jako první ze šesti svých hlavních priorit. Připravit ji má právě komise pod vedením Nerudové, ve které sedí nejen akademici, ale i zástupci politických stran, odborů či zaměstnavatelů.

Když bude líp, mohl by se penzijní věk snížit, řekl Babiš

Ekonomika

Babiš na konci listopadu prohlásil, že pokud se Česku bude dařit, mohl by se důchodový věk případně i snížit.

„Zastropovali jsme důchodový věk na 65 letech a nepočítáme s jeho zvýšením. Naopak. Pokud se nám bude dobře dařit, tak je tam určitě potenciál, abychom ho spíš snižovali,“ řekl premiér.

Analýza: Rozsáhlá reforma penzijního systému je nutná

Ekonomika

Zvedl tím kritické hlasy poukazující na to, že proti tomu hovoří přinejmenším vývoj současných demografických ukazatelů.

Snižování věku odchodu do důchodu zřejmě nebude součástí chystané reformy. Nyní se důchodový věk v Česku zvedá každý rok o několik měsíců. Na 65 rocích se zastaví ve 30. letech, kdy začne do penze odcházet silná generace takzvaných Husákových dětí.

Reklama

Související články

Důchodová komise plánuje minimální penzi

Důchodová komise debatovala o zásadách nastavení případného minimálního důchodu v Česku. Propočty a simulace i s dopady na státní rozpočet by měla dostat...

Výběr článků

Načítám