Hlavní obsah

Prodej českého masa kvůli epidemii koronaviru klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli vládním opatřením proti šíření nemoci covid-19 mají problémy i řezníci a prodejci českého masa. Chybí jim hlavně možnost prodávat maso do restaurací, hospůdek, školních jídelen a dalších stravovacích zařízení. Snižuje se i počet porážek. Podle odborníků hrozí, že české maso podraží.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„V létě se již blížily prodeje téměř tomu, co bylo loni ve stejném období, ale teď, při druhé vlně koronaviru, se opět prodeje začínají snižovat, a to o 10 až 20 procent,“ řekl Právu předseda Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík.

Dodal, že v prvním týdnu zavedených opatření se prodej masa zvýšil až na 130 procent, ale pak v dalších týdnech již opět klesl až na 80 procent. „Je to podobný stav jako v první vlně na jaře. Lidé se předzásobili, vaří doma a šetří, neplýtvají,“ líčil Pilčík, který je pokračovatelem valašského řeznického rodu Pilčíků z Bratřejova u Vizovic.

Chybí také hovězí pro psy

„Nyní je ale mnohem horší situace s personálem než při jarní vlně. Vidíme to jak u nás v podniku Krásno, tak v naší sesterské společnosti H H. Celou dobu dodržujeme krizový plán, ale je to velmi náročné. Chybí nám spousta pracovníků, protože někteří jsou nemocní a další v karanténě. Nemocnost ve firmách se rapidně zvýšila, stejně tak i délka nemocenské. Lidé už nejsou nemocní dva či tři týdny, ale třeba i více než měsíc,“ podotkl Pilčík s tím, že v žádném případě ale nyní není vhodná doba na zlevňování masa.

Epidemie koronaviru vyprázdnila potravinové banky

Koronavirus

„Opatření proti šíření epidemie vše prodražují a firmy to stojí peníze. Spíše předpokládáme, že ceny masa půjdou mírně nahoru,“ shrnul Pilčík.

Úbytek bouraného masa se v Česku už projevil například v prodeji barfu, tedy masa pro psy. Prodejnám chybí některé nabízené druhy barfu. Například v Ostravě je problém sehnat hovězí a krůtí dršťky a prodejny neví, kdy budou opět k dostání. Vyhlášené Řeznictví Kratochvíl z Kamenice u Jihlavy je velkým dodavatelem i pro školní jídelny a restaurace. „Propad výroby při obou koronavirových vlnách byl zhruba čtyřicet procent,“ řekl Právu jednatel firmy František Horký.

Kameničtí řezníci si s tím prý poradili tak, že se pustili do dlouho chystané rekonstrukce jedné části podniku, kam přesměrovali volné zaměstnanecké kapacity. Teď už ale mají hotovo a přejí si, aby se omezení co nejdřív uvolnila.

„Celkový pokles produkce naší firmy je nyní zhruba třicetiprocentní. V tomto období, kdy jsou zavřené školy a restaurace, se spoléháme na naše maloprodejny, ale ty nám v plné míře velkoprodej nenahradí. Stručně řečeno: jedeme v režimu zvýšených nákladů a sníženého zisku,“ sdělil Právu František Sanytrák, majitel řeznictví Sanytrák v Horní Lhotě na Zlínsku.

Reálná mzda bude Čechům dál klesat. Letos i příští rok

Ekonomika

V současné době ve firmě, vyjma svých maloprodejen, zaměstnává dvacet lidí. Zatím o propouštění neuvažuje. „Pokud by se situace nelepšila, vydržíme do konce jara, možná do konce školního roku. Na školách jsme závislí, patří mezi naše hlavní velkoobchodní odběratele, základní i střední školy a gymnázia v regionu,“ dodal Sanytrák.

Koronavirová krize se výrazně dotkla i menších řeznictví a uzenářství v Jihočeském kraji. Zájem o maso je prý minimální. „Restaurace nám neberou v podstatě vůbec nic, a navíc ubývá i běžných zákazníků. Vypadá to, jako by ve Velešíně přestali lidé nakupovat,“ sdělila Právu Miroslava Foitlová z řeznictví a uzenářství Foitl ve Velešíně.

Maso prý ale rozhodně v současné situaci zdražovat nebudou. „Při tom počtu zákazníků se je spíš snažíme udržet a přežít, než abychom zvedali ceny,“ dodala Foitlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám